20.03.2017

Insipiroiduin kirjoittamaan tämän blogikirjoituksen, kun minuun otti yhteyttä nuori neiti, joka oli juuri edellisenä päivänä saanut ihka ensimmäisen vakituisen työpaikan. Hän kirjoitti minulle luvanneensa itselleen, että aloittaa säännöllisen sijoittamisen heti, kun palkkapäivä on vakio ja kukkaro sen sallii. Saattelin nuoren neidin sijoittamisen alkuun. Yhdessä laskimme, miten pienikin säännöllisesti sijoitettu summa riittää ajan myötä omien unelmien toteuttamiseen.

Yhteydenoton jälkeen jäin pohtimaan sitä, minkä äiti minullekin oli jättänyt kertomatta ja mitä koulussakaan ei opetettu: raha kasvaa ajan myötä korkoa korolle. Tätä ilmiötä kutsutaan myös maailman kahdeksanneksi ihmeeksi. Monenlaisia neuvoja olin itsekin saanut elämäntielle, mutta raha-asioista ei niin kovin konkreettisesti koskaan ollut puhetta. Pääsin tarkemmin perehtymään niihin vasta, kun tulin rahoitusalalle töihin samana vuonna kuin markasta luovuttiin. Haaveilin matkoista ja seikkailuista, jotka vaativat enemmän euroja kuin kuukausipalkastani silloin pystyin irrottamaan. Se pisti miettimään ja ymmärsin saavuttavani tavoitteeni säästämällä suunnitelmallisesti ja säännöllisesti.

Opettelin sijoittajan neljä niksiä, ja aloin laittaa rahaa sivuun kuukausittain. Tässä ne niksit:

Se maailman kahdeksas ihme

Kyse on tietenkin korkoa korolle -efektistä joka Albert Einsteinin mukaan on maailman kahdeksas ihme: ”He, jotka sen ymmärtävät, tekevät tilin, ja he jotka eivät, joutuvat maksumiehiksi.” Kyse on yksinkertaisuudessaan siitä, että ensimmäisen vuoden jälkeen saat korkoa, paitsi alkuperäiselle pääomalle, myös edellisinä vuosina kertyneille koroille. Näin korko on joka vuosi edellistä vuotta suurempi ja kasvaa ajan myötä eksponentiaalisesti. Kuukausittain sijoitettu satanen viiden prosentin korolla on kymmenessä vuodessa yli 10.000 euroa ja 20 vuodessa yli 40.000 euroa.

Aika on rahaa

Puhutaan ajallisesta hajauttamisesta. Tämä tarkoittaa, että sijoitat sekä hyvinä että huonompina aikoina. Saat enemmän osuuksia silloin, kun kurssi on alhaalla ja vähemmän, kun kurssi on korkealla. Pidemmällä aikavälillä aika on hyvästä. Se nostaa tuotto-odotusta ja ottaa vastaan markkinoiden töyssyjä. Aika on siis rahaa ja pitkä aika on paljon rahaa.

Tarvitaan vain yksi päätös

Sinä päätät milloin aloitat, kuinka paljon laitat ja mihin sijoituskohteeseen uskot. Parasta on totuttaa itsensä sijoittamaan aina palkasta tai muista tuloista pyöreän summan. Säännöllinen sijoittaminen on helpointa e-laskulla, silloin sitä ei edes huomaa, ja omaisuus karttuu kuin itsestään.

Ei kysyvä tieltä eksy

Joskus sopivan sijoituskohteen löytäminen on hankalaa. Silloin kannattaa kysyä. Laita rohkeasti minulle viestiä (riikka.rajaviita@taaleri.com) niin pohditaan yhdessä, miten saamme sinun unelmistasi totta.

#elämäonrikkaus #unelmistatotta

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Onko osingoilla merkitystä?
Seuraava
Talous- ja tuloskasvu kääntymässä kehittyvien markkinoiden eduksi