06.03.2017

Kirjoitan tätä blogia New Yorkissa, jossa olemme julkistamassa Taalerin suunnitelmia investoida puoli miljardia euroa uusiutuvan energian hankkeisiin Pohjois-Amerikassa. Neuvottelut ovat käynnissä sekä Yhdysvalloissa että Kanadassa.

Hotellia vastapäätä on Trump Tower, jossa on Yhdysvaltain nykyisen presidentin yksityiskoti. Väkisinkin tulee miettineeksi, minkälaista maailmaa naapurin poika on rakentamassa. Markkinat koettavat asetella presidentin puheita ja tekoja päällekkäin valoa vasten saadakseen selville, mikä todellisuudessa muuttuu.

Osakemarkkinat ovat rallattaneet riemullisina sääntelyn purkamisesta ja kansallisesta elvytyksestä. Toisaalta piirtyy uhkakuvia maailmankaupan vaikeutumisesta amerikkalaisen protektionismin nostatellessa muureja – jos ei nyt vielä fyysisiä, niin mentaalisia kuitenkin.

Ilmastonmuutokselle ja sen hidastamiseksi tehtäville kansainvälisille ponnisteluille, kuten Pariisin ilmastosopimukselle, on tulossa Valkoisesta Talosta tupeen rapinat. Hiiltä ja öljyä ollaan palauttamassa entiseen loistoonsa uusiutuvan energian kustannuksella, vaikka 65 prosenttia amerikkalaisista kannattaa fossiilisten energialähteiden korvaamista vaihtoehtoisilla lähteillä.

Ilmastonmuutokselle ja sen hidastamiseksi tehtäville kansainvälisille ponnisteluille, kuten Pariisin ilmastosopimukselle, on tulossa Valkoisesta Talosta tupeen rapinat.

Taalerin viime syksynä perustama Energia-liiketoimintasegmentti on silloisten linjaustensa mukaisesti etsinyt Taalerin pääomarahastoille aurinko- ja tuulivoimahankkeita eri mantereilta. Pohjois-Amerikka näyttäytyy tällä kartalla erityisesti tuulivoiman potentiaalisena kohteena.

Kiinnostava alue on löytynyt Kanadasta. Albertan provinssi on perinteistä hiili- ja öljyteollisuusaluetta. Sen vuoksi se onkin jäänyt uusiutuvan energian tuotannossa jälkeen Kanadan itäisistä provinsseista. Nyt Kanada haluaa korvata kaksi kolmasosaa alueen energiatuotannosta uusiutuvilla lähteillä. Se tekee Albertasta hankekehityksen näkökulmasta erityisen houkuttelevan. Alue on suurelta osin preeriaa, jossa puhurit pyörittävät lyhyemmänkin varren päässä olevia turbiineja.

Tämän blogin ilmestyessä Taaleri soittaa Nasdaqin kelloa New Yorkissa osakemarkkinoiden avautumisen merkiksi.

Investointihalukkuutta ohjaavat myös poliittiset tuulet. Uusiutuvan energian investointeihin vaikuttavat aina olosuhteet, markkinat ja politiikka. Yhdysvaltain energiapolitiikka – tai jo pelkät presidentin puheet – luo epävarmuutta sijoittamiseen, joten poliittinen ilmasto painaa todennäköisesti tuulivoimainvestoinnit Kanadan puolelle, vaikka preeriaa olisi tarjolla rajan eteläpuolellakin.

Tämän blogin ilmestyessä Taaleri soittaa Nasdaqin kelloa New Yorkissa osakemarkkinoiden avautumisen merkiksi. Vielä vajaat 20 vuotta sitten Helsingin pörssi oli itsenäinen. Pohjoismaisen pörssin kautta siitä on tullut osa Nasdaqia, joka tunnettiin pitkään teknologiapörssinä. Se on toiminut myös sähköisen osakekaupan tienraivaajana.

Kun itse aloitin työskentelyn pääomamarkkinoilla vuosituhannen vaihteessa, pörssin järjestelmät olivat monin tavoin kankeat, vaikka digitaalisuus eteni muualla nopeasti. Nyt myös sähköisen osakekaupan järjestelmät ovat nopeasti kehittyneet. Pääomamarkkinat ja rahavirtojen liikkeet sekä pankkien ja varainhoitajien roolit ovat menossa monilta osin uusiksi digitalisaation myötä.

Kelloja ei voi kääntää taaksepäin digitalisaatiossa eikä uusiutuvassa energiassa, vaikka jotkut fossiilit yrittävät heittää kapuloita rattaiden pinnoihin.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Same same but different
Seuraava
Nyt meni kunnolla metsään – salkkumme pahimmat virheet