13.11.2017

Suomessa on vajaat kolme miljoonaa asuntoa, ja jokaisessa asunnossa asuu keskimäärin noin 1,8 ihmistä.  Uusista asunnoista suurin osa nakutetaan johonkin alle kahdestakymmenestä kasvukeskuksesta ja yhteensä uusia asuntoja valmistuu Suomeen noin 30 000 vuodessa. 

Asuntojen määrää mielenkiintoisempi asia lienee kuitenkin se, miten ja millaisissa asunnoissa me suomalaiset asumme. 

Omistusasunnoissa me asutaan. 

Yli 70 % suomalaisista asuu omistusasunnoissa. Alle 30-vuotiaissa on monipuolisempaa väkeä, heistä noin puolet asuu vuokralla. Euroopassa eniten vuokralla asutaan Sveitsissä, jossa niin tekee noin 60-70 % talouksista. Kunnon ihmisen kuuluu kuitenkin asua omassa asunnossa (sveitsiläinen sanonta). Niin tai näin, vuokralla asumisen suosio kasvaa Suomessa ja uusia vuokra-asuntoja tarvitaan.

Maalla me asutaan. 

Suomalaisista 40 % asuu kaupungeissa. Luku on Euroopan keskiarvoa eikä sen suhteen ole hävettävää. Kaupungeissa asuvat britit ja islantilaiset, totta kai – briteistä noin 60 % ja islantilaisista noin 65 %. VTT:n ennusteen mukaan seuraavien 25 vuoden aikana Suomen 14 suurimmalle kaupunkiseudulle tarvitaan noin 800 000 uutta asuntoa. Suomi kaupungistuu ja uusia asuntoja tarvitaan, vaikka Keskustaa äänestäisi. 

Ahtaasti me asutaan.

Biljardipöytään törmäät epätodennäköisimmin helsinkiläisessä kodissa. Helsingin herroilla on käytössään keskimäärin alle 35 neliötä henkeä kohti. Todennäköisimmin olohuoneen biljardipöytään törmäät Porissa, jossa jokaisella asukkaalla on käytössään reilut 40 neliötä.

Asuntojen koon suhteen Suomi on Euroopan kummajainen. Ruotsalaisilla ja norjalaisilla on yli 50 neliötä jokaiselle ja esimerkiksi Kööpenhaminassa ei saa uusille alueille edes rakentaa alle 65 neliön koppeja. 

Sijoittajille ja rakentajille aihe on vaikea, mutta ainakin voisimme pohtia tarkemmin tekijöitä, jotka johtavat nykyisen kaltaiseen rakentamiseen.  Pohdinnasta huolimatta asuntokuntien pieneneminen ja kallis rakentaminen pitänee pienten asuntojen kysynnän korkealla jatkossakin. Etenee tulevaisuuden rakentaminen sitten kohti pientä tai suurta, on joka tapauksessa tärkeää miettiä mitä, minne ja miksi rakennetaan.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Tarvitsemme lisää milloja
Seuraava
Strukturoidut sijoitukset tuoreen maisterin silmin
Joni Siltanen