15.05.2017

1. Pääoma kannattaa sijoittaa tuottavasti.

Montako miljonääriä tunnet, jotka ovat tehneet rahansa säästämällä pankkitilille? Minäkään en tunne yhtään. Maailman paras sijoittaja Warren Buffett ymmärsi jo nuorena kolme asiaa: a) säästäminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain, b) säästämisessä kannattaa keskittyä hyvätuottoisiin instrumentteihin ja c) vaurastuminen edellyttää systemaattisuutta.

Sijoittamisen lähtökohta tietysti on, että pitää saada jotain säästöön, mitä pystyy sijoittamaan. Tämän jälkeen raha kannattaa laittaa töihin. Korko-korolle efekti kannattaa saada liikkeelle mahdollisimman aikaisin. Kuukausisäästäjä, joka laittaa kuukausittain sivuun 100 euroa tulee säästäneeksi 10 vuodessa 12.000 euroa. Jos hän saa säästöilleen 10 prosentin tuoton, säästösumma kasvaa 20.000 euroon. 30 vuodessa säästösumma kasvaa yli 200.000 euroon, vaikka säästöjen yhteismäärä on 36.000 euroa.


2. Sijoittajan mahdollisuudet ovat tänään paremmat kuin koskaan

Pitkällä juoksulla paras tuotto pääomalle tulee kohteissa, joissa pääoma sijoitetaan edelleen tuottavasti. Tällaisia ovat yritysten osakkeet. Inflaatiota vastaan hyvä keino suojautua on sijoitus reaaliomaisuuteen. Nykyään yksityissijoittajallakin on mahdollisuus sijoittaa lukuisiin mahdollisiin kohteisiin ympäri maailman ja vieläpä kustannustehokkaasti. Sijoitusrahastojen avulla voi sijoittaa lähes minne tahansa maailmassa ja lähes mille tahansa toimialalle. Kiinteistöihin ja metsäänkin pystyy nykyään sijoittamaan rahastomuotoisesti – joku muu hoitaa tällöin vuokralaiset ja vuokrat, korjausinvestoinnit ja harvennushakkuut.


3. Samalla, kun sijoittajan vaihtoehtojen määrä on räjähtänyt, moni tuskailee että valinnanvaihtoehtoja on jo liikaakin.

Tässä kohdassa paras lääke on markkinoiden toiminnan opiskelu. Sijoittaminen ei ole rakettitiedettä, mutta sijoittajan kannattaa tunnistaa kaksi mahdollista menestymisen estettä. Ensimmäinen näkyy peiliin katsomalla; pystynkö tekemään sijoitussuunnitelman ja pitäytymään siinä? Toinen mahdollinen vaurastumisen este löytyy markkinoilta; miten tunnistan karikot, jotka voivat estää pääoman kasvun ilman, että maksan liian suuria palkkioita, sijoitan kannaltani liian monimutkaisiin tuotteisiin tai joudun jopa huijatuksi.

Kuten purjehtija, sijoittaja tarvitsee merikartan avukseen. Perehtyminen alan kirjallisuuteen ja keskustelut ystävien kanssa ja erilaisten vaihtoehtojen vertailu auttavat karikoiden välttämisessä. Kuten Benjamin Franklin aikoinaan totesi, sijoittaminen tietoon tuottaa parhaan koron. Osaava purjehtija nauttii matkasta ja pääsee satamaan turvallisesti.


« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Hallintarekisteri: mikä se on ja mikä on muuttumassa
Seuraava
Pyhiinvaellusmatka Buffettin reviirille & havaintoja USA:n kiertueelta