09.10.2020

Paula Vesala

Paula Vesala

muusikko, näyttelijä

Jo nuorella iällä tajusin miten suuri voima rahalla oikeasti on. Lähinnä ensisijaisesti sen kautta, miltä tuntuu kun rahaa ei ole. Silloin se on mielessä koko ajan, ja ajatus siitä miten saa pennin venymään. Rahasta pitäisikin uskaltaa puhua avoimemmin kaikissa elämäntilanteissa. 

Kun täytin 18, sijoitin ensimmäisen kerran elämässäni, enkä tiennyt yhtään mihin olin ryhtymässä. 

Kävelin teininä setäni ja serkkuni kanssa Oulussa, ja ohitimme valaistun pankin näyteikkunan, jonka ääreen he jäivät keskustelemaan pörssikursseista. En ymmärtänyt yhtään mistä oli puhe, mutta aloin ottaa asioista selvää. Täysi-ikäiseksi tultuani minä ja veljet saimme haltuumme isän henkivakuutuksesta meille perinnöksi jätetyn pienen summan. 

Kun olin nuori, minulla oli usein tiukkaa taloudellisesti, ja suurimmat haaveeni olivat silloin ajokortti ja sähköpiano. Tein montaa työtä, mutta palkat menivät suoraan elämiseen eivätkä ihan riittäneetkään. Konservatoriolla pystyi kyllä harjoittelemaan harjoitusluokissa, mutta niihin oli kovat jonot ja omaa sähköpianoa voisin soittaa mihin tahansa aikaan kotona myös luurit päässä. Ajokortti tuntui välttämättömältä itsenäisyyden, työnsaannin ja liikkumisen kannalta. Tiesin, ettei minun ollut mahdollista saada näitä asioita muuten kuin itse tienaamalla, ja sijoittaminen vaikutti sellaiselta idealta, jonka avulla voisin kerätä rahat perinnöksi saamani pientä summaa kasvattamalla.  

Marssin siis pankkiin ja pankin työntekijän kanssa yhdessä mietittiin, miten ne rahat kannattaisi sijoittaa. Tuntui kauhealta antaa kallisarvoiset pennoset johonkin monimutkaiselta tuntuvaan järjestelmään. Miten isoja riskejä haluaisin ottaa? Mitä jos menettäisin rahat? Myöhemmin olen kuitenkin tajunnut, että se ensimmäinen sijoitus on ollut suuri askel tiellä, jolla omia haaveita voi pikku hiljaa toteuttaa. On olemassa tulevaisuus, jota voi suunnitella.

Sain sähköpianoni, ja sain ajokortin. Pystyin harjoittelemaan pianonsoittoa mihin tahansa aikaan, ja pääsin kuin pääsinkin Sibelius-Akatemiaan opiskelemaan musiikkikasvatusta. Muutin Helsinkiin, ja perustin Mira Luotin kanssa PMMP:n. 

Noihin haaveisiin menikin sitten kaikki säästöt ja maltillisista sijoituksista saadut tuotot. Ensimmäistä levyämme tehdessä minulla ei ollut varaa junalippuihin käydäkseni Turussa studiossa Jori Sjöroosin luona. Minulla ei ollut varaa lääkkeisiin tai uusiin vaatteisiin. Lintsasin Sibelius-Akatemian tunneilta tehdäkseni opettajan sijaisuuksia, jotta saisin rahaa. Elämäntilanne oli kuitenkin taas muuttumassa.

PMMP lähti kiertueelle joka jatkuikin suurin piirtein 10 vuotta yhtä soittoa. Tekstejäni alettiin laulaa radioissa ja painaa koulun laulukirjoihin. Tajusin, että musiikintekijän leipä on epävakaa ja vuodet heittelevät rajusti. Perustin oman musiikkialan yritykseni, Maailmanloppu Oy:n jo 25-vuotiaana, vuotta ennen kuin sain lapseni. Yrityksen perustaminen mahdollisti investoimisen tuleviin hankkeisiini, ja elämän suunnittelemisen pidemmälle kuin kuluvan vuoden loppuun. Yksi tapa suunnitella tulevaa oli ryhtyä sijoittamaan yrityksen varoja. Olen edelleen ylpeä siitä, että nuorena naisena ryhdyin yrittäjäksi, ja suhtauduin luovaan työhöni varteenotettavana elinkeinona. Musiikki- ja esiintymisala on muuttunut rajusti sen 20 vuoden aikana, kun minä olen sillä toiminut. 

Sijoittamisen ansiosta minulla on taloudellista puskuria, jonka turvin voi välillä vetäytyä tekemään luovaa työtä: kirjoittamaan käsikirjoitusta tai tekemään levyä. Voin heittäytyä pidempiin taiteellisiin prosesseihin ilman, että menettäisin yöuneni kun kotia pitää remontoida, otan urapolulla ison riskin, sairastun tai tulee muita yllätyksiä. Juttujen kehittely vaatii aikaa ja voi olla, että työ maksaa itsensä takaisin joskus myöhemmin, enkä nyt puhu välttämättä rahasta. Joskus pitkä ja hikinen panostus ei johda yhtään mihinkään, pettymys on nieltävä ja taas prosessi alkaa alusta. Artistien tekemät kaupalliset yhteistyöt epäilyttävät entiseen maailmaan tähyäviä uskottavuuden ihailijoita, mutta yhteistöillä usein rahoitetaan alaa uudistavia hankkeita, joihin muuten ei olisi mahdollisuutta.

Ja haluan vielä mummonakin tehdä duunia! Kirjoitan kirjoja tai teen performansseja jollakin saarella. Autan kilpikonnavauvoja mereen Sayulitassa, viljelen perinnekasveja Karstulassa, istun aurinkopaneelien varjossa säveltämässä elokuvamusiikkia tai mitä nyt mahdollisesti satun keksimään. Sijoittamalla yritän tehdä elämästäni sellaista elämää, jota haluan elää. 

Suhtautumiseni tulevaan on muuttunut entisestään. Kun joskus selätämme koronan, edessämme on lisää haasteita. On monia tapoja sijoittaa niin, että omat vaivalla ansaitut varat tuottavat sinulle esimerkiksi asuntolainan lyhennysrahoja tai pesämunaa lapsen harrastukseen. Rahaa ei kannata makuuttaa sukanvarressa tai kätkeä patjaan. 

Sen lisäksi, että sijoittaminen tuo vapautta, se tuo myös vastuuta. En halua sijoittaa epäeettisiin kohteisiin tai kiihdyttää esimerkiksi ilmastonmuutosta sijoituksillani. Haluan vaikuttaa siihen, millaista tulevaisuutta sijoitus rakentaa. Siksi olen ryhtynyt tähän yhteistyöhön Taalerin kanssa. Lisää ajatuksiani seuraa tulevissa blogeissa!

Tutustu Taalerin digitaaliseen varainhoitopalveluun tästä: impakti.fi

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Onko sijoittajien ilmaiset lounaat jo syöty?
Seuraava
Muhiiko asumistuessa ansa sijoittajalle vai veronmaksajalle