16.01.2015

Allekirjoittanut osallistui vuoden aluksi, ennen pörssiyhtiöiden hiljaista kautta, Pohjoismaiden suurimpiin kuuluvaan SEB:n Nordic-seminaariin Kööpenhaminassa. Esittäytymässä oli yli 100 yritystä Tanskasta, Ruotsista, Norjasta ja Suomesta. Tapasin kolmen päivän aikana 25 yritystä.


Missä vaiheessa sykliä ollaan?


Seminaarijärjestäjän johtava kysymys esittäytymässä oleville yrityksille oli ”missä vaiheessa sykliä ollaan”? Kysymys on mielenkiintoinen. Yksiselitteistä vastausta yrityksiltä ei kuitenkaan odotetustikaan saatu. Voidaan kuitenkin todeta, että moni yritys oli optimistinen oman tuloskehityksensä suhteen muun muassa tehtyjen säästöjen vuoksi ja sitä myötä alemman kulurakenteen ansiosta. Tämän lisäksi Skandinavia ja eteenkin Ruotsi on mielenkiintoinen markkina-alue talouskasvun ollessa siellä suhteellisen nopeaa (BKT kasvu 2015e: 2,4 %, lähde Bloomberg).


Miten öljynhinnan raju lasku vaikuttaa yrityksiin?


Toinen kuuma kysymys oli öljyn hinnan raju lasku viimeisen 6 kuukauden aikana. Vaikutuksia kysyttiin monilta yrityksiltä. Suorat liiketoimintavaikutukset on melko helppo laskea, mutta epäsuorat kuten maailman talouden piristymisen positiiviset vaikutukset yrityksen liiketoimintaan eivät ole yhtä helposti määriteltävissä. On kuitenkin selvää, että kumulatiivisesti positiiviset vaikutukset yrityksille ovat negatiivisia vaikutuksia suuremmat (toimialakohtaiset erot toki suuret).


Mielenkiintoinen keskikokoinen ruotsalaisyritys: Inwido


Yksi hyvin mielenkiintoinen yritys seminaarissa oli ruotsalainen ikkuna- ja ulko-ovivalmistaja Inwido. Yhtiön juuret ulottuvat vuoteen 1924 ja se listattiin Tukholman pörssiin viime syksynä. Yhtiöllä on toimintaa yli 15 maassa ja sillä on vahva markkina-asema Pohjoismaissa ja eritoten Suomessa (50 % markkinaosuus) ja Ruotsissa (41 % markkinaosuus).


Yhtiön tuotteista noin 2/3 menee remontti- ja muutosrakentamiseen ja 1/3 uusirakentamiseen. Tämä vähentää osaltaan yhtiön syklisyyttä. Inwidon tuotemerkkejä ovat muun muassa Pihla, Tiivi, Diplomat ja Elitfönster.


Yhtiö on edullisesti hinnoiteltu, sillä on erittäin vahva markkina-asema ja maksaa hyvää 3-4 % osinkoa.



Kuva: Ikkunanoiden valmistusta Inwidolla


Lopuksi


Skandinaviasta löytyy osakepoimijalle erittäin mielenkiintoisia sijoituskohteita ja Ruotsissa talouskasvun ennustetaan tänä vuonna jatkuvan hyvänä, mikä avittaa yritysten tuloskasvua. Seminaari -tapaamisemme vahvistavat, että Arvo Kruunu- yhtiöillä menee hyvin.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Viisi osakepoimintaa Suomesta
Seuraava
Vuodesta 2015 vaikea sijoittajille, rahavirtojen liikkeet ohjaavat tuottoja