13.06.2017

Teimme kollegani kanssa kolmen päivän matkan Afrikkaan huhtikuun loppupuolella. Matkan aikana vierailimme Kigalissa ja Nairobissa tutustumassa Afrikka-rahastojemme kohteisiin sekä tapaamassa yhteistyökumppaneitamme. Afrikan vierailu oli minulle elämäni ensimmäinen ja kokemuksena ikimuistoinen.

Matkamme ensimmäisen päivän vietimme Ruandan pääkaupungissa Kigalissa. Kiinnitin erityisesti huomiota Kigalin kaupunkikuvaan ja väestön ikärakenteeseen. Ruandan väestö on hyvin nuorta, sillä iso osa kansalaisista on syntynyt vuoden 1994 kansanmurhan jälkeen. Vaikka Kigalissa asuu noin miljoona asukasta, oli yleisilme kaupungissa erittäin siisti. Kadut ovat puhtaita ja kaupunkilaiset itse pitävät huolen siisteydestä, sillä kunnallinen jätehuolto ei ole kehittynyttä. Kigalissa on toimiva julkinen liikenne, mutta iso osa kotitalouksista omistaa auton ja käyttävät niitä esimerkiksi työmatkaliikenteessä. Selkein ero rikkaiden ja köyhien välillä näkyi mielestäni siten, että varakkaimmat kansalaiset asuvat omakotitaloissa aidatuilla asuinalueilla, kun taas köyhempi kansakunta asuu joko hökkelikylissä tai kaupungin laidalla kerrostaloasunnoissa.

Kigalissa vierailimme Afrikka I -rahastomme rahoittamassa Kigali Heights -kohteessa ja tapasimme hankkeen edustajia sekä yhteistyökumppaneita. Kigali Heights on Kigalin keskustassa sijaitseva toimisto- ja liikekeskuskompleksi.

kigali heights.jpg

Hotellimme vieressä oli pieni työmaa, jossa oli töissä kymmenkunta työmiestä. Työmiesten ainoa turvavarustus oli työmaakypärä. Työmaalla ei ollut lainkaan työkoneita, vaan työmiehet kantoivat kiviä pienissä metalliämpäreissä ja rakensivat kaiken käsin, tiilien muotoilemisesta rakennusten rautaperustusten pystyttämiseen. Afrikkalainen työvoima on edullista, mutta koneiden vuokraaminen kallista. Siksi onkin tavallista, ettei työmaalla ole lainkaan isoja työmaakoneita, korkeintaan betonimylly. Kigali Heights oli siten rakennusvaiheessakin jo nähtävyys, olihan työmaalla mm. nostokurki.

Afrikkalainen työvoima on edullista, mutta koneiden vuokraaminen kallista.

Samaisena iltana lensimme Kigalista Nairobiin ja majoittauduimme Nairobin keskustassa. Seuraavana aamuna suuntasimme Ruakaan, joka on Nairobin yksi nopeimmin kasvavista lähiöistä. Ruakassa Afrikka I -rahasto rahoitti siellä rakenteilla olevan kerrostaloasuntohankkeen tontin oston. Alueelle on nyt rakenteilla 9 kerrostalon ja noin 400 asunnon (1-3 makuuhuonetta/huoneisto) kiinteistökehityshanke, jonka odotettaan valmistuvan viimeistään 2019 alkupuolella. Taalerin Afrikka I -rahasto irtaantui tästä hankkeesta jo joulukuussa 2015.

Päivän toisena etappina oli helmikuussa 2017 avautunut Two Rivers Mall -kauppakeskus, joka on itäisen ja keskisen Afrikan suurin kauppakeskus. Ulospäin Two Rivers Mall vaikutti hulppealta ja kookkaalta, mutta tehokkuudessa ja kohteen viimeistelyssä jäätiin kauaksi pohjoismaisista standardeista. Vaikka ostoskeskus oli avattu ja toiminnassa, oli esimerkiksi lattiavalaistus paikoittain vielä asentamatta ja sähkökytkennät pilkottivat teippien alta. Ostoskeskuksessa on yli 70 liikettä ja palveluntarjoajaa, joista valtaosa on paikallisia sekä muita afrikkalaisia toimijoita ja brändejä. Ainoat tutut brändit itselleni olivat Swarovskin koruliike sekä Koneen liukuportaat. 

Matkamme viimeisenä aamuna suuntasimme partnerimme Cytonn Investment:n toimistolle ja jatkoimme sieltä Karenissa sijaitsevaan Amara Ridge -kohteeseen, jossa Afrikka I -rahasto on rahoittajana. Kesällä 2017 valmistuvaan Amara Ridgeen on rakenteilla 10 omakotitaloasuntoa. Kohteessa kaikki rakennukset olivat jo pystyssä, ja siellä tehtiin viime hetken viimeistelyjä, kuten seinien maalauksia sekä ovien ja kalusteiden asennuksia. 

amara ridge.jpg

Amara Ridgen projekti oli todella vaikuttava! Omakotitalojen pääovet olivat yli kaksi metriä korkeat ja ovien takaa paljastui näyttävä eteishalli kierreportaineen. Kaksikerroksisten talojen yläkerrassa oli kolme makuuhuonetta vaatehuoneineen ja omine kylpyhuoneineen sekä oleskelutila perheelle. Alakerrassa sijaitsi keittiö, ruokailuhuone, tila vieraiden kestitsemiseen sekä pesutilat. Yläkerrassa oli kaksi parveketta ja alakerrassa iso patio takapihalle. Takapihalta puolestaan avautui näkymät omaan puutarhaan sekä uima-altaalle. Jokaisen talon vieressä oli kahden makuuhuoneen, keittiön ja suihkutilan huoneistot isäntäväen palvelusväelle. Talojen yhteydessä oli myös klubitalo, jossa oli muun muassa kuntosali sekä yleinen ulkouima-allas.

amara ridge2.jpg

Kohteen projektipäällikön mukaan hanke työllistää lähes 400 työntekijää Afrikassa. Kuulemamme mukaan Cytonnin työmailla ei ole sattunut suuria työtapaturmia, sillä Cytonn panostaa työturvallisuuteen ja velvoittaa heidän työmiehiään käyttämään mm. työmaakypärää ja huomioliivejä. Projektin materiaalit pyrittiin optimoimaan kustannussäästöjä silmällä pitäen. Rakentamisesta syntyi hyvin vähän hukkamateriaalia, sillä syntyneelle hukkamateriaalille pyrittiin löytämään uusi käyttötarkoitus. Esimerkiksi tiilien muotoilemisesta syntynyt hukkakivi käytettiin alueen teiden rakentamiseen ja kunnostamiseen.

Amara Ridgesta suuntasimme niin ikään Karenissa sijaitsevaan Situ Villageen, johon on suunnitteilla 65 talon yhteisö sekä ostoskeskus. Situ Village sijaitsee aivan kansallispuiston laitamalla, korkean kukkulan päällä noin 5 km Karenin keskustasta ja 30 km Nairobin keskustasta. Alueella on toiminut 1950-60 -luvuilla hevosten siitostila. Tällä hetkellä alueen täyttää kymmenittäin hylättyjä talleja sekä hevosaitauksia, ja alue on lyhyessä ajassa rehevöitynyt. Heille, jotka arvostavat omaa tilaa, yksityisyyttä ja rauhaa, on Situ Village käymistäni kohteista mieluisin. 

situ village tontti.jpg

Matkalle lähtiessäni minulla oli paljon ennakkoluuloja, iso osa niistä kuitenkin kariutui vierailumme yhteydessä. Oloni matkan aikana oli turvallinen. Emme esimerkiksi joutuneet suuriin liikenneruuhkiin tai keskelle isoja ihmismassoja, vaikkakin mm. Keniassa oli parhaillaan presidentin ennakkovaalit käynnissä. Ihmetyksekseni jokainen palaveri alkoi myös ajallaan ja ne olivat tehokkaita. Small talkille käytettiin aikaa vain joitain minuutteja ennen ja jälkeen tapaamisten virallisten asioiden läpikäyntiä. Tapaamani paikalliset olivat iloisia, ystävällisiä ja hyvin kohteliaita. Paikalliset ovat ahkeria työntekijöitä, jotka tekevät pitkiä työpäiviä - puolikasta päivää myös lauantaisin. Vaikka matkan aikana päivät olivat pitkiä, tilanteet sekä tapaamiset uusia ja informaatiota oli tulla enemmän kuin sitä pystyin suodattamaan, matka oli ehdottomasti tekemisen arvoinen ja upea kokemus! 
 

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Kanssasijoittaisitko itse tähän kohteeseen?
Seuraava
Arvosijoittaja suomalaisyhtiöiden matkassa Kiinassa