18.11.2015

Ilkka Väkeväinen

Ilkka Väkeväinen

Johtaja, Markets
Helsinki
+358 50 095 2262

Lapsena, kun sai joulupukilta lelun, pelkäsi eniten sitä, että lelun pohjassa lukee ’Made in Hong Kong’. Tämä sanayhdistelmä merkitsi huonoa laatua ja suurta paristojen kulutusta. Paristojen kulutusta kylläkin laski se, että lelu oli rikki ennen kuin paristot loppuivat.


Paljon on muuttunut vuosien varrella - yhtenä esimerkkinä Hongkongin pörssi, jossa tilanne näyttää enemmän olevan se, että markkinat voivat olla rikki tai ainakin virta vähissä.


Hongkongin pörssin Hang Seng -yleisindeksin yritysten tuloskasvu viimeisen kymmenen vuoden aikana on lyönyt sekä kehittyneet että kehittyvät osakemarkkinat. Osakekohtainen tulos on kaksinkertaistunut, kun kehittyneillä markkinoilla keskimäärin puhutaan vaivaisista parista-kolmestakymmenestä prosentista.


Kehittyviinkin markkinoihin verrattuna tuloskasvu on parempaa ja tuloskasvun ero on Hongkongin eduksi samaa luokkaa kuin kehittyneisiin. Indeksin rakenne eroaa selkeästi Manner-Kiinan osakemarkkinoista, mutta kurssikehityksen korrelaatio Manner-Kiinan osakkeiden kanssa on viimeisen muutaman vuoden aikana kasvanut.


Näiden tekijöiden yhteisvaikutuksena Hang Seng on nyt sekä tulos- että tasepohjaisesti halvempi kuin muut kehittyneiden markkinoiden osakkeet, jopa halvempi kuin kehittyvät markkinat.


Itse asiassa, näillä kertoimilla arvioituna halvempia ovat lähinnä vain Hongkongin pörssin Manner-Kiinassa päämajaansa pitävien yhtiöiden osakkeet. Kympin pintaan olevia ennustettuja PE-lukuja ja yhden pintaan olevia price to book -lukuja on vaikea löytää samalla liiketoiminnan laadulla mistään muualta maailmasta.


Mikä sitten mättää? Kiina herättää pelkoja, koska sen poikkeuksellisen kovan talouskasvun vauhti on ollut laskusuunnassa (hienommin sanottuna, vain toinen derivaatta on negatiivinen).


Hongkongin pörssi on niputettu toistaiseksi samaan riskikoriin mannerkiinalaisten osakkeiden kanssa. Tulosten odotetaan hieman laskevan tänä vuonna (jonka jälkeen taas kääntyvän nousuun).


Yhdysvaltain keskuspankki nostanee korkoja, ja Hongkongin dollarin Yhdysvaltain dollarisidoksen vuoksi HKD-korot seuraavat läheisesti USD-korkoja. Mutta tärkein syy taitaa olla se, että rahavirrat ja markkinoiden mielenkiinto ovat toistaiseksi kääntyneet Yhdysvaltojen ja Euroopan markkinoille.


Näitä tilanteita tulee aika ajoin ja ne saattavat kestää muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen. Jos riskibudjetti kestää, ja on valmis istumaan jonkun aikaa osakkeiden kanssa, näyttää siltä, että ’Made in Hong Kong’ voi olla tällä kertaa laadukas valinta. Ainakin Mersun näyttää saavan Smartin hinnalla.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Matkakertomus Soulista: Ajatuksia teknologiatrendeistä
Seuraava
Paljastuksia analyytikolta