09.09.2015

Vietin viime viikolla neljä päivää Ruotsissa yritysvierailujen merkeissä. Tapasin sekä Arvo Kruunu -rahaston nykyisiä että potentiaalisia tulevia sijoituskohteita. Tapaamisia niin Tukholman seudulla kun Pohjois-Ruotsissakin kertyi yli kaksikymmentä.


Ruotsalaiset yritykset hyötyvät vahvasta kotimarkkinasta


Ruotsalaiset yritykset hyötyvät hyvästä taloussuhdanteesta kotimaassaan. Ruotsin talouden ennustetaan kasvavan sekä tänä että ensi vuonna lähes kolmen prosentin vuosivauhtia. Samalla Ruotsin keskuspankin ohjauskorko on negatiivinen (-0,35 %) ja täten myös yritysten rahoituskustannukset ovat erittäin alhaisella tasolla. Löysä rahapolitiikka vähentää myös painetta Ruotsin kruunun vahvistumiselle avittaen maan vientiteollisuutta.


Railcare – rautateiden huoltoa


Pohjois-Ruotsin Skelleftehamnissa toimiva Railcare -yhtiö markkinoi innovatiivisia huolto- ja ylläpitopalveluita rautatiealalle. Yhtiö on ollut listattuna Aktietorget-markkinapaikalla vuodesta 2007.


Railcare on kehittänyt alipainetekniikkaan (”iso imuri”) perustuvaa kalustoa, jolla se muun vaihtaa rautateiden tukikerroksia. Suurin hyöty perinteisesti käytettyyn kaivinkoneeseen verrattuna piilee siinä, että alipainetekniikan ansiosta kiskoja ei tarvitse poistaa tukikerroksia vaihtaessa. Vanhat tukikerrokset imetään alepainetekniikalla kiskojen alta pois, minkä jälkeen uusi tukikerros sepeliä tai soraa levitetään vanhan tilalle. Myös riski maassa kulkevien kaapeleiden vaurioitumiselle pienenee lähes olemattomiin kaivurilla suoritettaviin kaivintöihin verrattuna. Alipainetekniikka säästää myös aikaa, ja töitä voidaan tarvittaessa tehdä lyhyemmissä pätkissä, jotta junaliikenteelle aiheutuva haitta saadaan minimoitua.


Alipainetekniikkaa käytetään myös lumenluonnissa junien varikkoalueilla. Lunta imetään kiskoilta junassa olevaan säiliöön, jossa se sulatetaan vedeksi. Näin vältytään työläältä ja kalliilta lumen poiskuljettamiselta esim. kuorma-autoilla. Yhtiöllä on hyvät kasvunäkymät etenkin Iso-Britanniassa ja Ruotsissa. Yhtiön P/E tälle vuodelle on 14,0 ja ensi vuodelle 9,6. Yhtiö maksaa kasvustaan huolimatta myös kelpo osingon, vajaat 3 prosenttia.


Kuva: Railcaren kalustoa Kuvan copyright: Railcare


Arvo Kruunu -yhtiöillä menee hyvin


Skandinaviasta löytyy osakepoimijalle erittäin mielenkiintoisia sijoituskohteita ja etenkin Ruotsissa talous on hyvässä kasvussa avittaen yritysten tuloskasvua. Yritystapaamisemme vahvistavat, että Arvo Kruunu- yhtiöillä menee hyvin.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Markkinat ovat aina oikeassa - ihanko totta?
Seuraava
Puhelu Mr. Marketille – näin hän ajattelee OMX Helsinki 25 -yhtiöistä rivi riviltä