29.11.2016

Olemme kollegani Jonas Koivulan kanssa vierailleet syksyn aikana lukuisia kertoja saksankielisen Euroopan kohdemarkkinoillamme. Syyskuussa osallistuimme kahteen seminaariin Münchenissä, lokakuussa teimme vierailukierroksen Itävallassa ja 21-23.11.2016 olimme Frankfurtissa tapaamassa erityisesti pieniä saksalaisyrityksiä massiivisessa seminaarissa, jossa oli paikalla karkeasti 200 yhtiötä ja silmämääräisesti ennätyksellinen sijoittajamäärä. Myös joulu- ja tammikuulle on seminaareja luvassa.

Frankfurtin seminaarin anti tuki erityisen hyvin reilu vuosi sitten perustettua Erikoissijoitusrahasto MikroReiniä, joka keskittyy puhtaasti saksankielisen Euroopan pienyhtiöihin. Samalla tapasimme kuitenkin myös useita ArvoRein-salkkuyhtiöitä. ArvoReinhän sijoittaa etupäässä saksankielisen Euroopan pieniin ja keskisuuriin yhtiöihin arvosijoitusperiaatteella eli salkkuyhtiöiden arvostustasoon kiinnitetään erityisen suurta huomiota.


Yleistunnelmat myönteiset

Syksyn rientojen runsaudesta huolimatta tämä matkaraportti käsittelee erityisesti edellä mainittua pienyhtiöseminaaria, Deutsches Eigenkapitalforumia, jossa tapasimme kasvotusten noin 15 salkkuyhtiön ylintä johtoa. Lisäksi kuuntelimme useita yleisluontoisia yritysesityksiä, joista niistäkin saa kohtuullisen kuvan yrityksen nykytilanteesta, näkymistä ja kasvuaihioista.

Seminaarin yleistunnelmia voi helposti kuvailla myönteisiksi. Valittamista ja hankaliin markkinaolosuhteisiin vetoamista kuultiin ilahduttavan vähän. Vaikka seminaarin pääteemana olivatkin pienyhtiöt, monet pienemmätkin saksankielisen Euroopan yhtiöt ovat onnistuneet erinomaisesti kansainvälistymisessään, ja tavoitteet ovat korkealla. Euroopan elpyvä taloustilanne on silti erityisen tärkeää pienille ja keskisuurille yrityksille globaaleihin jätteihin verrattuna. Seminaarissa emme käytännössä kuulleet ollenkaan avautumisia esimerkiksi Euroopan taloustilanteen heikkoudesta tai heikkenemisestä. Nykyinen orastavan positiivinen kehityspolku tuntuu riittävän useimmille.


Brexit ja Trump – ketä kiinnostaa?

Vuosi 2016 on ollut poliittisesti jännittävä, vaikka osakepoimintaratkaisumme eivät poliittisilla tapahtumilla spekuloikaan. Ensin Brexit-pommi jysähti juhannuksen tietämillä. Marraskuussa oli Donald Trumpin vuoro. Molemmilla kerroilla esimerkiksi sijoitusammattilaiset, vedonlyöntitoimistot ja media odottivat päinvastaisia lopputuloksia. Altavastaajat kuitenkin yllättivät.

Sekä Brexit että Trump näyttivät jäävän osakemarkkinoiden näkökulmasta varsin lyhytaikaisiksi shokeiksi. Brexitiä voivoteltiin pari päivää ja Trumpia pari tuntia. Ehkä tämä kertoo jotain myös sijoittajien mielentilasta nollakorkoympäristössä: jokainen markkinapudotus nähdään ostomahdollisuutena. Niin tai näin, yrityksiä nämä tapahtumat eivät heidän kommunikaatiossaan tunnu juuri kiinnostavan. Itse asiassa emme muista kuulleemme ainoatakaan negatiivista sanaa Brexitistä saati Trumpista, kun keskustelimme yritysten kanssa.

Tällä hetkellä siis näyttäisi, että käytännössä koko vuoden kestänyt media-hulabaloo poliittisten tapahtumien ympärillä on päätymässä osakemarkkinoiden näkökulmasta onnellisesti (esimerkiksi kirjoitushetkellä Yhdysvaltojen S&P 500 -indeksi on kaikkien aikojen ennätyslukemissaan). Ihmetellään silti ne Italian vaalit joulukuussa… Me aiomme keskittyä osakesijoituksiimme ja yhtiötasolle – kuten tähänkin asti.


Yritysten IT-järjestelmät hallintaan

MikroRein-salkkumme suurin yksittäinen sektori on informaatioteknologia, johon kuuluvat esimerkiksi erilaiset ohjelmistoyhtiöt ja IT-sektoria palvelevat konsulttitalot. Katsoopa tilannetta melkein minkä tahansa toimialan yritysten näkökulmasta (tapaamme parisen sataa yhtiötä vuosittain), IT:hen kaadetaan rahaa kuin viimeistä päivää. Tämä puolestaan hyödyttää IT-sidonnaisia yhtiöitä voimakkaasti, mikä heijastuu sektorin vahvoihin kasvunäkymiin.

Tapasimme jo aiemmin syksyllä muuan IT-yhtiötä, joka on erikoistunut tietojärjestelmäintegraatioihin muutos- tai yritysjärjestelytilanteissa. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi yritysten yhdistymisiä tai jakautumisia erillisiksi toimijoiksi. Tällaisissa tilanteissa saattaa usein tulla aikamoinen sotku, ellei tietojärjestelmiä saada oikaistua halutussa aikataulussa. Ja eihän niitä tavanomaisesti saada… Onneksi salkkuyhtiöllämme on erittäin vahvoja näyttöjä, että se hallitsee nämä asiat myös hyvin suuressa mittakaavassa. Pienestä koostaan huolimatta yrityksellä on hyvin voimakkaat kasvuaskeleet valmiina.

Seminaarin aikana tapasimme toki useita muitakin IT-sektorilla toimivia yrityksiä (nykyisiä salkkuyhtiöitä ja potentiaalisia tulokkaita), ja käytännössä kaikilla niistä alla oleva IT-markkina tuntuisi kasvavan minimissään viiden prosentin luokkaa. Tämä antaa hyvän myötätuulen tulevaisuutta ajatellen.


Sähköautoteema nostaa päätään

Yksi keskeinen ero viime vuoden seminaariin nähden oli, että erilaiset sähköautoteemaan (tavalla tai toisella) liittyvät toimijat lyövät rumpua entistä kovempaa. Sitä käytetään selvänä markkinointivalttina. Saksa on tunnettu autoteollisuusmaa, eivätkä yritykset näytä jäävän telineisiin tälläkään kertaa. Itse asiassa meilläkin on salkussa tästä trendistä hyötyviä yrityksiä, joilla on vahvoja näyttöjä jo tässä vaiheessa. Mikä parasta, yhtiöt ovat kehittäneet nämä aihionsa ”vanhan” bisneksensä päälle eli ne eivät ole yhden kortin varassa. Näistä kuulemme varmasti lisää tulevaisuudessa.


Seminaarin loppupäätelmät

Yritysten osakkeiden arvostustasot ovat yleisesti ottaen kaukana kuplasta – erityisesti alhainen korkotaso huomioiden. Kitinää ei kuulu. Kasvuaihioita on runsaasti (erityisesti pienemmillä yhtiöillä). Poliittiset tapahtumat eivät tunnu sotkevan pakkaa kaikesta huolimatta. Nämä antavat oivalliset lähtökohdat sijoittajalle myös vuodelle 2017.

Seminaarin perusteella olemme jo tehneet salkkuihimme muutamia muutoksia – niin ostoja kuin myyntejä.


« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Onko sijoitussalkkusi tuottanut hyvin vai huonosti?
Seuraava
MikroMarkan menestystarina - hyviä sijoitusideoita kannattaa etsiä sieltä, missä muut eivät ole