21.01.2015

Osaammeko maksaa tuotetusta arvosta?


”Suomi, meillä on ongelma! Me suomalaiset olemme loistavaa insinöörikansaa, keksijöitä ja kehittäjiä. Mutta. Me emme oikein osaa konseptoida, tuotteistaa tai markkinoida. Kulunut vertailu Ruotsiin pitää ikävä kyllä paikkansa. Siinä missä Ruotsilla on tukku menestysbrandeja, meillä on...? No, ainakin lupaavia start-uppeja.


Tule apuun! Kokemuksemme mukaan hyviä start-up -yrityksiä riittää, mutta usein puuttuu markkinointi- ja konseptointiosaaminen. Aloittelevalla yrityksellä ei ole varaa palkata näihin hommiin ketään ja konsultitkin ovat usein budjetin ulottumattomissa.”


Mikä konseptoija?


Tuo on ote konseptoijan hakuilmoituksestamme. Olemme saaneet paljon hakemuksia. Keskustelleet monen kokeneen konseptointia tavalla tai toisella tehneen kanssa. Ja keränneet ymmärrystä asian tiimoilta.


Yksi asia nousee ylitse muiden: konseptoijia tarvitaan. Toinen nousee heti rinnalle: konseptoijia ei osata käyttää. Tai siitä ei ainakaan haluta maksaa.


Konseptoijan haku on Ihmeiden Tekijän hakua: Tarvitaan yhdistelmää monesta osaamisalueesta: konseptoija. Tuotteistaja. Palvelumuotoilija. Strategi. Liiketoiminnan kehittäjä. Markkinoija. Viestijä. Designer. Brandin rakentaja. Kulttuurin luoja. Tarinan tekijä. Oleellisen ymmärtäjä. Kokonaisuuden hahmottaja. Merkitysten kaivaja.


Steve "The konseptoija"


Kaikkien konseptoijien esikuva on Steve Jobs. Hän ymmärsi yksinkertaistamisen merkityksen. Ja tärkeintä: hän ymmärsi, mitä yksinkertaistaminen vaatii.


Meistä jokainen haluaa asioiden olevan yksinkertaisia, mutta harva malttaa tai osaa tai edes ymmärtää, miten kovan työn takana yksinkertaisuus on. Suurin osa meistä tyytyy helppoon. Mennään, mistä aita on matalin ja kutsutaan sitä yksinkertaisuudeksi.


Helppo on yksinkertaisen vihollinen. Mutta toisaalta aidosti yksinkertainen tuntuu vastaanottajasta helpolta.


Konseptoijan työ on kaivaa asiasta oleellinen, löytää merkitys asioille vastaanottajan kannalta, tehdä asia näkyväksi, ymmärrettäväksi ja yksinkertaiseksi. Mutta yksinkertainen on paljon vaikeampaa kuin monimutkainen.


Simppeli on kaunista - taaskin


Steve Jobs onkin sanonut: ”Täytyy tehdä paljon töitä saadakseen ajattelustaan niin puhdasta, että sen voi yksinkertaistaa. Mutta se on sen arvoista, koska kun lopulta tavoitat sen, voit siirtää vuoria.”


Me kaikki haluamme tätä omassa yrityksessämme. Mutta miksi sitten emme osaa käyttää konseptointiapua? Miksi konseptointityöstä ei haluta maksaa? Ainakaan Suomessa.


Yksi brandiarvoistamme on ”Tekoja, ei logoja”. Tarjoamme konseptointiapua nuorille innostuneille kasvuyrityksille. Yrityksille, jotka ymmärtävät sen merkityksen. Hakuaika päättyy perjantaina 23. tammikuuta.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Sveitsin frangissa hurja liike – miten käy alppimaalle ja sen yrityksille?
Seuraava
Yhtiöiden kokoluokittelusta Saksassa