22.02.2019

Tarkoitukseni on tässä kirjoituksessa tuoda esiin kolme yhtiötä, jotka eivät välttämättä ole kaikille lukijoille ollenkaan tuttuja. Yhtiöt ovat myös kirjoitushetkellä sijoitusratkaisuidemme ulkopuolisia, vaikka niissä on paljon mielenkiintoisia elementtejä. Niihin voi olla hyvä perehtyä esimerkiksi oppimistarkoituksissa. Kirjoituksessa ei anneta toimenpidensuosituksia kenellekään, joten tuottoja, tappioita tai jotain siltä väliltä tehtailkoon kukin tyylillään.  

Wirecard Ag. Yhtiöön saattaa tietyissä piireissä törmätä myös nimillä Wirefraud ja House of Wirecards. Syynä tähän ovat aina välillä esiin tulevat syytökset yhtiön aggressiivisiin kirjanpitokäytäntöihin liittyen. Parhaillaankin tilanne on pahasti päällä. Financial Times on esittänyt sisäpiirilähteisiin viitaten syytöksiä. Kurssi on liki puolittunut huipusta – FT:n hyvällä avustuksella viime viikkojen aikana. Alvariinsa toistuvien shortti-iskujen jäljiltä tilanne on otollisen tulenarka. Nyt sitten osapuilleen kaikki (yhtiö, FT, Singaporen poliisi, Saksan markkinaviranomainen Bafin jne). tutkivat casea ja haastelevat toisiaan oikeuteen. Jännitteitä on. Globaalista maksupalvelu- ja prosessointiyhtiöstä on kuitenkin kyse. Erittäin menestyksekkäästä sellaisesta. Yhtiöllä on erittäin hieno historiallinen track record ja markkina-arvokin oli hetki sitten parisenkymmentä miljardia eli varsin iso narikka. Yhtiöllä on armottomat kasvusuunnitelmat. Minulla ei luonnollisesti ole mitään sen suurempaa tietoa siitä, onko yhtiön korttitalo leviämässä käsiin. Suomalaisessa mediassa en ole yhtiöstä aikojen saatossa nähnyt juuri mitään – ihme kyllä. Viimeksi kuulin yhtiön perustaja-toimarin esityksen Frankfurtissa tammikuun loppupuolella vain hetki ennen kriisin puhkeamista. Aika bulli miljardöörihän hän on. Base case on (tai ainakin oli), että yhtiöllä pitäisi olla hyvät eväät noin 30 % kasvuun jopa maailmantalouden ollessa nollakasvussa. Kiva yhtälö. Kirjoitushetken EV/EBIT-ennusteet vuosille 2019 ja 2020 ovat noin 19 ja 14 (Bloomberg). Syytöksien ulkopuolella paistattattelevien verrokkien kertoimet ovat arvatenkin aivan eri sfääreissä. Vaikkei lottoamisesta olisikaan kiinnostunut, yhtiön sijoittajatarina itsessään lienee useimmille tutustumisen arvoinen. Yhtiö ei kirjoitushetkellä täytä Taalerin Eurooppa-rahastojen sijoituskriteereitä.  

Wirecardiin voi tutustua esimerkiksi täältä.

Sika Ag. Sika on sikamaisen hieno yhtiö. Niitä toki Sveitsissä riittää muutenkin. Kaikki kemianteollisuuteen liittyvät yhtiöthän yrittävät profiloitua erikoiskemikaaliyhtiöiksi. Siinä ei vain ole mitään erikoista, että moiset yritykset sitten nysväävät alhaisilla marginaaleilla, kasvukertoimilla ja olemattomalla hinnoitteluvoimalla. Sika on osoittanut olevansa useimpien yläpuolella. Esimerkiksi Sikaflex saattaa hyvinkin olla monille lukijoista tuttu tuote. Rakennuskemikaaleissa yhtiö on maailman ykkönen, mutta jalansija on kohtuullinen myös laajemmin teollisuudessa käytettävissä kemikaaleissa. Maailmanmarkkinat ovat edelleen fragmentoituneet, joten yhtiö on ollut osaltaan konsolidoimassa sitä. Kasvuvaraa on edelleen runsaasti. Vuonna 2018 yhtiön liikevaihto ylitti ensimmäistä kertaa 7 miljardia frangia. Liikevoittotasot ja pääoman tuotot ovat myös kohdillaan ja viime vuosien suunta on ollut selvästi ylöspäin. Suhteellisen kannattavuuden nostaminen on kuitenkin työlästä nykytasoilta. Absoluuttista tulosta on kuitenkin varaa kasvattaa selvästi tulevina vuosikymmeninä. Sika, kuten monet sveitsiläiset huippuyhtiöt, on kestänyt pörssirytäkässä liki naarmuitta. Osake on valitettavan hintava eli laadusta joutuu maksamaan enemmän kuin olemme Taaleri Arvo Reinissä valmiita maksamaan. Kyydissä olemme aikoinaan olleet.  

Sikaan voi tutustua esimerkiksi täältä.  

Burford Capital Ltd. Britteihin listattu Burford Capital on varsin kiinnostava yhtiö, joka toimii litigation financen parissa. Tarjotaan siis esimerkiksi massivisen oikeustapauksen rahoitusta korvausta vastaan. Jos ja Burfordin tapauksessa kun voitto tulee, otetaan tuhti siivu itselle. Yhtiön on globaali markkinajohtaja, mutta markkina-arvo on ”vasta” noin 3,5 miljardia puntaa. Monille Burford on kyseisen toimialan synonyymi. Sijoittajat eivät tunnu tästä firmasta juuri heikkouksia löytyvän. Kieltämättä kaverit osaavat ainakin sijoittajille puheita pitää. Yhtiön track hakee vertaistaan. Kirjoitushetkellä P/E 2019e on noin 15. Yhtiö on listauksensa kautta saksankielisen Euroopan pääkohdealueemme ulkopuolella, mutta voi hyvin olla tutustumisen arvoinen toimialasta kiinnostuneille. 

Burfordiin voi tutustuta esimerkiksi täältä.  
 

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Kadonneiden korkotuottojen metsästäjät – graalin maljoja etsimässä
Seuraava
Beta. Duraatio. Volatiliteetti. Sijoitusala on täynnä kummallisia sanoja ja lyhenteitä. Testaa montako niistä tunnet!
Jussi Kallasvuo