31.08.2015

Coca Cola İçecek on turkkilainen virvoitusjuomayhtiö, joka on 5. suurin Coca Colan pullottaja maailmassa. Virvoitusjuomien ohella yhtiön tuotevalikoima sisältää myös hedelmämehu- ja vesituotteita. Yli 50 vuotta toimineella yrityksellä on 24 tuotantolaitosta ja noin 10,000 työntekijää. Tuotteita myydään noin 700,000 myyntipisteessä. Turkin ohella yhtiö toimii Azerbaidžanissa, Irakissa, Jordaniassa, Kazakstanissa, Kirgisiassa, Pakistanissa, Syyriassa, Tadžikistanissa ja Turkmenistanissa. Kohdemaissa, joissa asuu yhteensä noin 370 miljoonaa ihmistä, keskimäärin 60 % väestöstä on alle 30-vuotiaita. Demografiset tekijät tukevat siis vahvasti yhtiön tuotteiden pitkän aikavälin kasvupotentiaalia.

Viime vuonna Coca Cola İçecekin lähes kuuden miljardin liiran (noin kahden miljardin euron) liikevaihdosta hieman yli puolet tuli Turkista. Yhtiön liikevaihto on viimeisten kymmenen vuoden aikana lähes kuusinkertaistunut eli liikevaihdon vuotuinen kasvuvauhti on yltänyt keskimäärin lähes 19 %:iin. Vastaavalla ajanjaksolla yhtiön käyttökate on kasvanut vuosittain keskimäärin 21 %.

 

Coca Cola İçecekin markkina-arvo on noin 10 miljardia liiraa (noin 3,1 miljardia euroa). Yhtiön pääomistaja on yli 50 %:n osuudellaan turkkilainen Anadolu Efes. Konsensustulosennusteilla ja osakkeen nykyhinnalla laskettuna yhtiön tunnusluvut ovat seuraavat: 2015E P/E 23; EV/EBITDA 11 ja ROE 11 %. Korkeita arvostuskertoimia selittää osaltaan yhtiön nopea kasvu.

 

Taaleritehtaan Lyydian leijona -rahaston kautta suomalainen sijoittaja pääsee helposti mukaan Turkin osakemarkkinoille. Coca Cola İçecek kuuluu tällä hetkellä rahaston sijoituskohteiden joukkoon. Lisätietoa yhtiöstä löytyy täältä.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Kiinassa ryminän pitää vielä jatkua
Seuraava
Olis varmaan vaan pitänyt mennä kalaan...