26.08.2015

Kiinassa rymisee, mutta ryminän pitää vielä jatkua. Kuitenkin kun seuraavan kerran luet Kiinan osakemarkkinoiden romahtaneen, katso tarkkaan, oliko kyseessä Shanghain ja Shenzhenin paikallisbingot vai Hongkongin kiinalaisosakkeet. Usein Kiinasta puhuttaessa on epäselvää, mitä oikeastaan tarkoitetaan.


Manner-Kiinan pörssien kutsuminen bingoiksi voi olla vähättelevää, onhan Manner-Kiinan pörssien osakevaihto suurempi kuin USA:ssa NYSE:n ja Nasdaqin yhteenlaskettu vaihto (vaihto ylittyi maaliskuussa ja tahti vain kiihtyi kesää kohti).


Bingo-nimitys on kuitenkin perusteltua, koska Manner-Kiinan pörssit eivät heijasta yritysten ja talouden tilaa kuten länsimaiset pörssit. Ne ovat liian säädeltyjä, eivätkä ne ole oleellinen osa kansainvälistä rahoitusmarkkinaa. Manner-Kiinan pörssejä heiluttavat erittäin nopeaa kauppaa käyvät sopulisijoittajat. Hongkong taas täyttää kaikki kansainväliset kriteerit.


Mutta miksi Kiinan ja minkä ”Kiinan” pitäisi romahtaa vielä ainakin 30 prosenttia? Palataan siihen tuonnempana, mutta ensiksi lyhyt oppimäärä Kiinaan sijoittamisesta. Jättimaahan voi sijoittaa joko Hongkongin kautta tai Manner-Kiinan Shanghain tai Shenzhenin pörssien kautta.


Kussakin pörssissä on vielä useita osakelajeja. Hongkong on edelleen selvästi merkittävin pörsseistä kansainvälisten sijoittajien kannalta. Hongkongiin on listattu suuria hongkongilaisia yhtiöitä, kuten kiinteistö- ja monialayhtiöitä. Hang Seng –indeksissä on puhtaiden hongkongilaisyhtiöiden lisäksi myös Manner-Kiinassa toimivia yhtiöitä. Indeksin painavin yhtiö on kansainvälinen HSBC -pankki. Teknologiayhtiö Tencent on toiseksi suurin ja China Mobile kolmanneksi suurin yhtiö.


China Mobile on niin kutsuttu Red Chip -yhtiö. Niiden liiketoiminnasta valtaosa on manner-Kiinassa, mutta pääkonttori ja listaus Hongkongissa. Red Chip -yhtiöillä, kuten China Mobilella, ei ole listausta Manner-Kiinan pörsseissä.


Hongkongissa löytyy myös niin kutsuttuja H-osakkeita. Näiden yhtiöiden liiketoiminnasta valtaosa on Manner-Kiinassa. Pääkonttori on myös Manner-Kiinassa, vaikka osakkeiden listaus on Hongkongissa. Näistä yhtiöistä osalta löytyy lisäksi myös listaus Manner-Kiinan pörsseissä niin kutsuttuina A-osakkeina.


Manner-Kiinasta löytyy A-osakkeiden lisäksi myös alun perin ulkomaalaisille sijoittajille suunnattuja B-osakkeita, joiden merkitys on kuitenkin vähäisempi.

Erityisen mielenkiintoista on seurata saman yhtiöiden hinnoittelueroja Hongkongin ja Manner-Kiinan pörssien välillä. Tällä hetkellä niillä yhtiöillä, joilla on kaksoislistaus, on hinta keskimärin 30 % korkeampi Manner-Kiinassa A-osakkeina kuin Hongkongissa H-osakkeina.


Ero oli heinäkuussa jopa 50 prosenttia. Aina vuoden 2014 lopulle saakka hinnat Manner-Kiinassa olivat alhaisemmat, mutta säätelyn purku ja rahapolitiikan keventäminen saivat A-osakkeet enemmän kuin tuplaamaan arvonsa.


Mielestäni korkeammalle arvostukselle ei ole mitään perustetta, päinvastoin. Suljetulla markkinalla osakkeiden tulisi käydä kauppaa alhaisemmalla arvostuksella. Paikallispörsseissä kurssien pitäisi laskea siis ainakin tuo 30 prosenttia ilman, että siihen liittyy mitään suurta dramatiikkaa. Siis olettaen että Hongkongissa H-osakkeiden kurssit pysyisivät nykytasolla.


Hongkongin China Enterprises -indeksi, joka koostuu H-osakkeista, edustaa mielestäni aika hyvin mannerkiinalaisten yhtiöiden - siis ”Kiinan" - kehitystä. A-osakkeiden kehitykseen sotkeutuu liian paljon säätelyä ja sopulisijoittajia. A-osakkeet ovat kuitenkin kiinnostavia erityisesti talouspolitiikan näkökulmasta. A-osakkeiden kurssitaso vaikuttaa muun muassa valtionyhtiöiden yksityistämisvauhtiin.


Arvostus China Enterprises -indeksin yhtiöille on varsin kohtuullinen, jos uskoo analyytikkojen ennusteisiin. Arvostus on P/E:llä mitattuna 7,1, hinta/tasearvolla mitattuna 0,9 ja osinkotuotto-prosentti on 4,3. Shanghain P/E on 13 ja Shenzhenin peräti 28. Näiden hinnoitteluerojen pitää poistua ja sijoitusrajoituksia on purettava laajassa mittakaavassa, ennen kuin voi odottaa poikkeuksellisen heilunnan Manner-Kiinan pörsseissä loppuvan.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Lapsesi muuttaa asuntomarkkinoita
Seuraava
Kokista janoisille