30.10.2017

Samu Lang

Samu Lang

Johtaja, salkkuratkaisut
Helsinki
+358 50 422 6334

Sijoittajat eivät enää tyydy tavalliseen tai keskimääräiseen. Halutaan enemmän. Jokaisen sijoitustuotteen pitää tuottaa asiakkaalle lisäarvoa. Tuottopotentiaalin pitää olla riittävä ja tuotteen pitää löytää juuri oikea lokero asiakkaan sijoitusstrategiassa.

Kukaan ei voi ennustaa varmuudella tulevia tuottoja. Tuottopotentiaali syntyy siitä, että sijoitustuotteen toimintamalli ja reunaehdot ovat linjassa käytettävissä olevien resurssien ja kohdemarkkinan näkökulmasta. Oikein tehtynä edellinen lisää uskottavuutta, väärin tehtynä se tuhoaa sitä.

Ei välttämättä ole uskottavaa, että Helsingistä käsin hoidetaan aktiiviseen sijoitusnäkemykseen pohjautuvaa osakesalkkua, joka sijoittaa Yhdysvaltojen S&P 500 -osakeindeksissä tai vaikkapa Iso- Britannian FTSE100 -osakeindeksissä oleviin maailman isoimpiin yhtiöihin, joita seuraa satoja analyytikkoja.

Toisaalta voi olla hyvinkin uskottavaa, että Suomesta käsin hoidetaan kohdistettua sijoitusstrategiaa, joka keskittyy hyvin vähän seurattuihin kotimaisiin pienemmän markkina-arvon yhtiöihin, tai vaikkapa pienempiin yhtiöihin jollain hyvin rajatulla (ja hallittavissa olevalla) markkina-alueella Euroopassa.

Yllä oleva ei kuitenkaan riitä. Sijoitustuotteen pitää löytää juuri sopiva lokero asiakkaan sijoitusstrategiassa. Jos asiakas ei vaikkapa jostain syystä usko vahvaan sijoitusnäkemykseen pohjautuvaan salkunhoitomalliin, hänelle on turha tarjota sitä.

Toisaalta jos asiakas haluaa täydentää indeksituotteilla rakennettua ydinsalkkuaan opportunistisemmilla ja näkemyksellisemmillä ratkaisuilla, korkea aktiiviosuus, konsentroitu salkku sekä riippumattomuus markkinaindeksien koostumuksesta ja liikkeistä voivat olla painopistealueita päätöksenteossa.

Palveluntarjoajan pitää vastaavasti miettiä miten uusi tuote sopii/täydentää olemassa olevaa portfoliota ja mikä on opportunismin aste lanseerausvaiheessa. Perustetaanko uusi tuote jotain väliaikaista hyvin houkuttelevaa markkinamahdollisuutta varten vai onko tarkoitus rakentaa yli markkinasyklien toimiva sijoitusstrategia.

Menestystä on myös tullut.

Taalerilla asiakkaillemme tarjolla oleva tuoteportfolio on jo hyvin kattava ja mietimme jatkuvasti uusia mahdollisuuksia edellä mainituissa puitteissa.

Menestystä on myös tullut. Pienyhtiöihin sijoittavat osakerahastomme ovat liimautuneet kilpailijavertailujen kärkisijoille sekä tuotolla, että riskikorjatuilla mittareilla arvioituna. Kaksi tuotetta, Taaleri Mikro Markka ja Taaleri Mikro Rein, on jo suljettu uusilta merkinnöiltä, jotta pystymme toimimaan uskottavasti lupaamamme sijoitusstrategian puitteissa.

Joustavilla mandaateilla toimivat korkorahastomme, Taaleri Korkoallokaatio ja Taaleri Korkeammat Korot, ovat myös pärjänneet erinomaisesti alhaisten ja nousevien korkojen ympäristössä. Sijoitusstrategioilla on erinomaiset mahdollisuudet menestyä myös jatkossa.

Allokaatiorahastomme ovat myös löytäneet oman paikkansa asiakkaiden salkuissa. Oli sitten kyse vahvasti suosiota kasvattaneista systemaattisista tai passiivisista malleista tai sijoitusnäkemykseen perustuvusta strategioista menestys on ollut erinomaista. Taalerin Omistajarahastot ja Taaleri Aktiivi ovat olleet jo useamman kuukauden Helsingin Sanomien Suomen tehokkaimpien rahastojen listalla.

Mennyt tuottokehitys ei ole tae tulevasta. Paljon helpompi on taata, että pyrimme jatkossakin löytämään asiakkaillamme oman osaamisemme puitteissa parhaita mahdollisia sijoitusratkaisuja.
 

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Elämäni pankkiirina - arkea ja juhlaa
Seuraava
Arvosijoittaminen kehittyvässä Euroopassa