06.03.2015

Pystyisikö Eurooppa yllättämään positiivisesti?


"It's Now or Never" on balladi, jonka Elvis Presley levytti vuonna 1960, ja vähän samanlainen tunnelma liittyy juuri nyt Euroopan taloudelliseen tilanteeseen. Öljyn hinta on laskenut noin 50 prosenttia viime kesäkuun huipuista, euro on heikentynyt Yhdysvaltojen dollaria vastaan 20 prosenttia ja Euroopan keskuspankki (EKP) ilmoitti tammikuun puolessa välissä aloittavansa ensimmäisen määrällisen elvytysohjelmansa. Lisäksi finanssipolitiikassa on nähty U – käännös. Jatkuvan säästökuurin sijaan korostetaan aikaisempaa enemmän kasvua tukevien investointien merkitystä.


Kyllä tällä ”mäkilähdöllä” pitäisi Euroopan taloudenkin jo käynnistyä. Puitteet ovat siis kunnossa. Uskomme, että euroalueen talouskasvu voi yllättää positiivisesti. Öljyn hinnan lasku nostaa kulutuskysyntää ja euron heikentymisen kasvattaa nettovientiä kun yhteisvaluutta-alueen tuotteet maksavat ulkomailla aiempaa vähemmän. EKP on ottamassa ison roolin elvytyksestä, vihdoinkin. Keskuspankki on ilmoittanut ostavansa jälkimarkkinoilta kuluvan vuoden aikana 450 mrd eurolla euromaiden joukkolainoja. Tämä vastaa noin 50 % kaikkien uusien emissioiden yhteismäärästä. Kun markkinoille tulee uusi jättimäinen sijoittaja, jolle hinnalla ei ole niin väliä niin hinnoilla on taipumus nousta. Velkarahan hinta finanssimarkkinoilla onkin historiallisen edullista.


Aiempaa vahvempi finanssisektori ja EKP:n toimet ovat johtaneet siihen, että yhden euromaan ongelmat eivät suoraan heijastu muihin maihin. Italian ja Espanjan korkotasot ovat laskeneet edelleen ja erkaantuneet täysin Kreikan kehityksestä. Onkin todennäköistä, että seuraavan parin vuoden aikana Kreikan velat järjestellään udelleen.


Euroalueelle tarjotaankin historiallista mahdollisuutta syntyä uudelleen. Aika näyttää minkälaiseksi alue lopulta muodostuu. Eurokriisistä puhuminen voidaan kuitenkin lopettaa jo nyt, ellei tule esille uusia kriispesäkkeitä. It`s now or never on varsin osuva kappale tähän hetkeen, siitäkin huolimatta, että menestyskappaleen melodia oli mukaelma italialaisesta ”O Sole mio” -sävelmästä

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Lauri Rosendahl: Suomi kasvuun aktiivisella omistajuudella ja toimivalla pääomamarkkinalla
Seuraava
Unelmoi, suunnittele ja toteuta!