08.01.2015

Vuonna 1946 perustettu Garanti Bank on Turkin 2. suurin pankki taseella mitaten. Pankin tase oli syyskuun lopussa kooltaan noin $107 miljardia. Pankilla on lähes 13 miljoonaa asiakasta ja yli 19,000 työntekijää, joista lähes 90 %:lla on yliopistotutkinto. Bloomberg Marketsin koko maailman pankkeja koskeneessa “World’s Strongest Banks” -tutkimuksessa vuonna 2013 Garanti Bank saavutti 18. sijan.


Garanti Bank on ollut teknologinen edelläkävijä ja tuonut ensimmäisenä Turkissa markkinoille mm. internetiä, mobiilia ja sosiaalista mediaa hyödyntävät pankkisovelluksensa. Pankki on markkinajohtaja Turkissa mm. kuluttaja- ja asuntoluotoissa. Garanti Bankin Basel III vakavaraisuusaste on 13,7 % ja oman pääoman tuotto noin 16 %. Kulut/tuotot-suhdeluku on 50,1 ja nettokorkomarginaali 4,2 %.


Turkkilaisen Doğuş Groupin ohella Garanti Bankin toinen pääomistaja on vuodesta 2011 lähtien ollut espanjalainen Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA). Marraskuussa 2014 BBVA lisäsi omistusosuuttaan ostamalla 5,5 miljardilla liiralla (noin 2 miljardilla eurolla) 14,89 %:ia osakkeista vastaavan osuuden Doğuş Groupilta. Transaktion jälkeen pankin pääomistaja on BBVA 40 %:n omistusosuudella Doğuş Groupin omistusosuuden pudottua 10 %:iin.


Turkin talouden ja pankkisektorin kehitys on historiallisesti ollut ajoittain hyvin volatiilia. Tästä johtuen turkkilaiset pankit ovat erittäin kokeneita toimimaan epävarmassa toimintaympäristössä mikä osaltaan vähentää systeemiriskiä merkittävästi. Kuluneen vuosikymmenen aikana turkkilaispankkien vakavaraisuus ja oman pääoman tuotto ovat jatkuvasti säilyneet korkeina. Tämä on huomionarvoista, sillä ko. periodilla on nähty sekä globaali finanssikriisi että ajoittain suuria korkotason ja valuuttakurssin muutoksia. Kun euroalue ja USA ajautuivat finanssikriisiin ja joutuivat pääomittamaan pankkijärjestelmiään, turkkilaiset pankit pysyivät vakavaraisina.


Garanti Bankin markkina-arvo on noin 14 miljardia euroa ja se on markkina-arvoltaan Istanbulin pörssin suurin yhtiö. Garanti Bankin osake on myös Istanbulin pörssin vaihdetuin osake. Konsensustulosennusteilla ja osakkeen nykyhinnalla laskettuna yhtiön tunnusluvut ovat seuraavat: 2015E P/BV 1,3, P/E 9,8, P/CF 9,8 ja ROE 15 %.


Taaleritehdas Lyydian leijona –rahaston kautta suomalainen sijoittaja pääsee mukaan Turkin osakemarkkinoille. Garanti Bank kuuluu rahaston sijoituskohteiden joukkoon. Lisätietoa yhtiöstä löytyy osoitteesta http://www.garanti.com.tr/.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Sijoitusvuosi 2014 oli lopulta Arvo Reinille hyvä – miltä näyttää 2015?
Seuraava
MENA-alueen ykköspankki