29.08.2019

Nyt tarkkana. Annan rahan arvoisen vinkin asuntosijoittajan palkkiotuotoista.

Tilinhoitomaksu, avausmaksu ja kuukausimaksu. Siinä muutama esimerkki kaikille tutuista maksuista, jotka pankin näkökulmasta ovat palkkiotuottoja. Pankeille palkkiotuotot ovat merkittävä tulonlähde. Korot ovat olleet alhaalla pitkään, ja tarvittavia tuottoja ei synny pelkästään rahaa keräämällä ja eteenpäin lainaamalla. Koska voittoa pitää kuitenkin tehdä, tuottoja haetaan palkkioiden kautta. Ja pankeille täytyy nostaa hattua – ne ovat tässä onnistuneet.

Asuntosijoittajalla ei ole vastaavaa ongelmaa. Ainakaan vielä. Silti myös asuntosijoittaja voi parantaa kannattavuuttaan palkkiotuotoilla pankkien tapaan. Yksin tämä ei ehkä ihan helposti onnistu, mutta voihan asuntosijoittajallakin olla kaveri. Nyt on sen vinkin vuoro.

Asuntosijoittaja haluaa vuokralaiselta vakuuden. Vuokralainen taas ei mieluummin sellaista antaisi. Takuuvuokran voi toki pyytää vanhemmilta tai ottaa vaikka pikavippinä. Vanhemmilta pyytäminen saattaa kuitenkin olla mahdotonta, tai ainakin kiusallista. Pikavippi taas on kallis ratkaisu, ja nostaa vuokralaisen asumiskustannuksia useita kymmeniä euroja kuukaudessa. Tämä ei ole vuokralaiselle mieluisaa, ja heikentää myös vuokralaisen maksukykyä. Takuuvuokran voi kuitenkin nykyään hoitaa muussakin muodossa kuin rahana – takauksena. Tässä on asuntosijoittajalle mahdollisuus.

Takuuvuokran voi kuitenkin nykyään hoitaa muussakin muodossa kuin rahana – takauksena.

Hypätään hetkeksi takauksia myöntävän vakuutusyhtiön kyytiin. Kun vakuutusyhtiö hinnoittelee takauksen, sitä kiinnostaa riskin hajautuminen. Periaatteena on, että mitä hajautuneempi riski, sitä alhaisempi hinta. Jos takausta hakee yksittäinen vuokralainen, on hinta korkea, koska riski ei hajaudu. Tilanne muuttuu, jos takausta hakeekin asuntosijoittaja, jolla on satojen tai tuhansien asuntojen asuntokanta. Riski hajautuu, ja takauksen hinta on alhaisempi. Toisaalta takauksen kustannus on kohtuullinen myös siksi, että siinä kuukausierään ei sisälly lyhennystä, vaan pelkkä ”korko”.

Lasku tulee kuitenkin asuntosijoittajan maksettavaksi. Tämä lienee suurin syy siihen, että asuntosijoittajalle tarjolla olevat palkkiotuotot odottavat edelleen ottajaansa. Tarkka asuntosijoittaja kuitenkin näkee tässä tilaisuuden, ja tekee vuokralaisilleen palveluksen. Vuokralainen osaa nimittäin arvostaa sitä, ettei hänen tarvitsekaan huolehtia takuuvuokrasta lainkaan, ja maksaa todennäköisesti mielellään vuokranantajalle koituneen kustannuksen. Ja mitä asuntosijoittaja tekee? Veloittaa tietysti todellisen kustannuksen lisäksi pienen palvelumaksun tekemästään palveluksesta. Näin syntyy asuntosijoittajan palkkiotuotto.

Eli halusin vain kertoa, että jos palkkiotuotot kuulostavat hyvältä, niin niitä on nyt saatavilla. Tai jos haluat vain olla vastuullinen asuntosijoittaja ja huolehtia vuokralaisesi asumiskustannusten kohtuullisuudesta, niin sekin onnistuu.

Ja kun tuli tuosta vastuullisuudesta puhe, niin vakuutusyhtiönä meille on sitten oikeasti tärkeää, että asuntosijoittaja saa rahansa, kun siihen on oikeus. Toki vastuullisuuteen liittyy myös se, että me katsomme vuokralaisenkin oikeuksien perään.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Osakemarkkinoiden kehitys ei ole sitä miltä se näyttää
Seuraava
Sampo – kriisiyhtiö vai tuleva 100 euron kultakimpaleosake?