02.03.2016

Asuminen ja kiinteistöt ovat kehittyneet innovaatioiden kautta vuosituhansia. Tälläkin hetkellä monet talo- ja rakennetekniset keksinnöt parantavat asumisviihtyvyyttämme, turvallisuuttamme ja madaltavat asumisen kustannuksia olennaisesti.

Kehitys kulkee eteenpäin ja erityisesti talojen energiaominaisuuksien ja uudisrakentamisen kustannusten osalta keskustelu aiheesta on jokapäiväistä. Uudisrakentamisessa on edelleen valtavasti mahdollisuuksia vaikuttaa näihin ja muihin asumisen osatekijöihin, mikäli vain halutaan.

Hypätäänpä aikakoneeseen ja tarkastellaan, millaiselta asuminen näyttää tulevaisuudessa, kun näitä mahdollisuuksia hyödynnetään:

Maaliskuinen perjantain alkuilta vuonna 2028. Istut itseohjaavan yhteiskäyttöisen sähköauton takapenkillä. Auto on tullut hakemaan sinut tilauksesi mukaan töistä kotiin. Saavutte kotipihaan ja auto pysäköi itsensä pysäköintipaikalle maahan asennetun langattoman latauspisteen päälle lähteäkseen hetken kuluttua toimittamaan naapurisi tilaamaa kuljetusta.

Kävelet asunnon ovelle ja se avautuu itsestään tunnistaessaan taskussasi olevan kulkutunnisteen. Ennen sisään astumista vilkaiset talon fasadin ohi taivaalle ja toteat saapumiseesi ajoitetun postilähetyksen tulevan lentävällä dronella pihaan.

Muistelet samalla, miten juuri valmistunut talosi rakennettiin tontin kulmassa nosturin päässä roikkuneella 3D-taloprintterillä vain kolmessa kuukaudessa. Rakennustapa oli erittäin kätevä. Talon seinä nousi tasaisesti printterin tulostaessa valmista betonista seinärunkoa eristeineen, putkineen ja sähköjohtoineen.

Talon rungosta tehtiin nykyiseen tapaan ohut, lähes oven paksuinen, kiitos aerogeelieristeen, joka on pienentänyt eristetarpeen kymmenesosaan ennen käytetystä villasta.

Valmis katto tuotiin paikalle esikoottuna ja suurin osa talon väliseinistä on koottu piilokiinnitettävistä levyistä, joita voidaan liikuttaa ja näin muokata huonejärjestystä tarpeiden mukaan.

Astut sisään ja eteisessä palvelurobotti Nancy toivottaa sinut tervetulleeksi kotiin. Nancy kertoo muiden perheenjäsentesi sijainnin ja ilmoittaa tehneensä normaalit kotityöt päivän aikana.

Samaan aikaan taustalla talo kytkee päälle valaistuksen, tehostaa automaattisesti ilmanvaihdon normaalille tasolle, käynnistää viilennyksen sekä muuttaa hälytysjärjestelmän ”kotona”-tilaan.

Jatkat matkaasi keittiöön, jossa huomaat jääkaapin ovesta sen tilanneen täydennyksen ruokatarvikkeisiinne ja lisäksi vaimosi lähettämän illallisreseptin mukaisesti tuotteet. Samassa ulkoa pilkahtavat auringonsäteet ikkunan läpi ja keittiön ikkuna tummenee itsestään hetkessä.

Hymyilet, kun muistat ikkunoiden ja katon keräävän auringosta kaiken talon tarvitseman sähkön ja lämmön, jota kierrätetään tehokkaiden ilman ja jäteveden lämmöntalteenottimien kautta uudelleen ja uudelleen talon käyttöön.

Tuotettu sähkö varautuu luonnollisesti taloa ja muun muassa autoja palveleviin taloakkuihin, joiden avulla talo on energiaomavarainen vuoden jokaisena päivänä. Kesällä ylituotanto myydään yleiseen sähköverkkoon palvelemaan vanhemman tekniikan rakennuksia ja teollisuutta.

Tunnet olosi keväisen pirteäksi ja pyydät Nancyä laittamaan suosikkimusiikkiasi soimaan. Keittiökaappisi ovet alkavat soittaa musiikkia, toimivathan ne myös kaiuttimina ja lasitettu päätyseinä näyttää samalla kappaleeseen kuuluvaa musiikkivideota. Eiliseltä illalliselta on jäänyt päälle talonohjausjärjestelmästä tunnelmavalo-ohjelma, joka tunnistaa musiikin rytmin ja muuttaa keittiön katon hehkuvan violetiksi musiikin mukaan. Nostat huulillesi lasin viime vuosisadan lopun punaviiniä ja aloitat valmistautumisen iltaan ja yhteiseen aikaan perheen kanssa.”

Tarina tuntuu ehkä tieteiskirjallisuudesta lainatulta kappaleelta, mutta itseasiassa kaikki edellä kuvattu on jo tällä hetkellä keksitty. Keksinnöistä osa on eri maissa käytössä ja osa odottaa vielä kaupallista läpimurtoa ja massavalmistuksen alkamista.

Pidemmällä aikavälillä asumisemme tulee helpottumaan ja kustannukset laskemaan samaan tapaan kuin kolmikerrosikkunoiden, ilmalämpöpumppujen tai mikroaaltouunin kanssa. Ne toimijat voittavat, jotka pysyvät kehityksessä mukana.

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Pienissä yhtiöissä vara parempi – myös saksankielisessä Euroopassa
Seuraava
Pankkien tuloskunto ja pankkikriisin todennäköisyys
Ilkka Väkeväinen