21.06.2017

Suomalaiset pörssiyhtiöt StoraEnso, Kemira, Cargotec ja Valmet järjestivät viikon mittaisen road-shown, jossa ne esittelivät toimintaansa Kiinassa. Kohteina olivat Shanghai, StoraEnson Beihaissa oleva uusi nestepakkauskartonkikone, Kemiran juuri laajennettu Nanjingin laitos ja Cargotecin Suzhoussa sijaitsevassa RCI:n kanssa oleva yhteisyritys. Matka muistutti taas, kuinka valtava maa Kiina onkaan ja vaikka etäisyydet Shanghaista olivat Beihaita lukuunottamatta maltillisia, tuli todellakin istuttua bussissa.

StoraEnso – Beihain nestepakkauskartonkilaitos

StoraEnso on investoinut 830 miljoonaa euroa Kiinan etelärannikolla sijaitsevaan Beihain nestepakkauskartonkitehtaaseen ja sen lähialueilla sijaitseviin eukalyptusplantaaseihin. Beihai sijaitsee rannikolla, joten sinne on helppo saada Etelä-Amerikan sellua ja kuljettaa valmista tuotetta eteenpäin. Ensimmäiset plantaasit hankittiin jo yli 10 vuotta sitten ja aiemmin oli tarkoitus hankkia niin paljon eukalyptusplantaaseja, että olisi ollut mahdollista rakentaa isompi sellutehdas nykyisen laitoksen yhteyteen. Tästä suunnitelmasta kuitenkin luovuttiin viime vuonna plantaasien heikon saatavuuden ja hankalien puunkorjausolosuhteiden takia. Plantaasit sijaitsevat vuoristoisessa maastossa, mikä tekee korjaamisesta kalliimpaa kuin vaikkapa Etelä-Amerikan tasaisilla eukalyptusviljelmillä. Lisäksi puun saanti osoittautui odotettua haastavammaksi.

 

Kuvassa salkunhoitaja puunkorjauspaikalla, tustalla Ponssen koneet tekevät hommia.

Salkunhoitaja puunkorjauspaikalla.jpg

Beihain laitoksen päätuote on nestepakkauskartonki. Sen tavoite on tuottaa tätä esim. maito- ja mehutölkeissä käytettävää pakkausmateriaalia 450t tonnia vuodessa. Suurimpana asiakkaana Tetra-Pak. Myös paikallisia kiinalaisia asiakkaita on saatu. Tuotettu määrä on iso Kiinankin mittakaavassa, joten kapasiteetin myynti tietenkin huolestuttaa sijoittajia. Kiinassa on pulaa sellusta ja myös pakkauskartongeille on Kiinassa asetettu tuontitulleja, joten Beihain tehdas saa heti alkuun merkittävän kustannusedun. Billerud on tuonut merkittävästi omaa tuotettaan Ruotsista ja on oletettavaa, että SE ottaa kilpailijalta asiakkuuksia selkeän kustannuskilpailukyvyn ansiosta.

Nestepakkauskartonkia käytetään elintarviketeollisuudessa sen hygieenisyyden, ekologisuuden ja kestävyyden vuoksi. Iso megatrendi onkin hajoamattomien muovi- ja metallipakkausten korvautuminen paremmin hajoavalla kartongilla, eli ekologiset syyt varsinkin kehittyvillä markkinoilla johtavat yhä suurempaan kartongin käyttöön. Tämä oli ehkä matkan suurin anti.

Suomalaisella metsäteollisuudelle internet ja sen lisäämä tavarakauppa saattaakin loppujen lopuksi olla iso onnenpotku, koska pohjoismaista havusellua tarvitaan pakkausmateriaalien vahvuuden varmistamiseksi. Tulemme lähivuosina näkemään lisää vanhojen paperitehtaiden muuntamisia pakkauskartonkikoneiksi (kuten Metsä-Board tekee Ruotsin Husumissa). Tässä on työmaata Valmetille ja vaikkapa Pöyrylle, jotka muuttavat laitoksia. Alibaban kaltainen internetkaupan jättiläinen tarvitsee yhä enemmän pakkausmateriaaleja tuotteidensa tueksi. Lisäksi tulee koko ajan uusia kohteita, joissa kartonki pystyy syrjäyttämään muovin.

Beihain tehtaan ylösajo on sujunut erinomaisesti, jopa tehtaan johdonkin positiivisesti yllättäen. Toiminnallinen tehokkuus on nyt n. 85 %, jolta tasolta voi odottaa käyttöasteen kasvavan vuoden toisella puoliskolla. Laitoksen tavoitteena on olla käyttökatteeltaan kannattava vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä. Minusta kuulosti siltä, että tuo tavoite saavutetaan ja laitosinvestointi alkaa maksaa rahaa takaisin omistajilleen ensi vuonna. Varsinkin ulkomaisia sijoittajia on pelottanut mm. International Paperin vaikeudet Kiinassa, vaikka se kone tekikin eri pakkausmateriaalia. 

Taaleri ArvoMarkan toiseksi suurin sijoitus on StoraEnso reilulla 8 % painolla. Yhtiöllä on käynnissä neljä ylösajoprojektia, joista Beihai on selvästi suurin. Kun ne valmistuvat, alkaa kassavirtaa tulla hieman runsaammin osakkeenomistajille. StoraEnson osinkotuotto on ollut selvästi alempi kuin esimerkiksi UPM-Kymmenen ja myös osakekurssi on kehittynyt viimeisten kahden-kolmen vuoden aikana merkittävästi heikommin. Valmistuvien investointien ansiosta StoraEnso pystyy kasvattamaan lähivuosina merkittävästi osinkoaan ja näillä arvostusmittareilla se on edullinen. Mahdollista on myös ohjeistuksen nosto jo tänä vuonna, joten StoraEnso pysyy salkun suurimpien sijoitusten joukossa.

Kemira – Nanjingin paperikemikaalien tuotantolaitos

Jos pakkauskartonkeihin tarvitaan sellua, niihin tarvitaan volyymien kasvaessa myös yhä enemmän paperikemikaaleja. Niinpä Kemira vihki viime viikolla käyttöön Nanjingin laitoksen laajennuksen, jolla voidaan vastata kasvavaan kysyntään. Kemira toimittaa kokonaistoimituksena paperikemikaalit mm. Beihain tehtaalle. Kiinaan on syntymässä lähivuosina lukuisia pakkauskartonki- ja pehmopaperitehtaita, joista osalla korvataan vanhoja saastuttavampia koneita. Kemiralle Kiinan ja koko Aasian markkina on vahvaa kasvualuetta ja mukaan kannattaa laskea myös naapurimaat Vietnam ja Indonesia. Näin Kemiran paperikemikaalien kasvu Aasiassa jatkuu ja Akzo Nobelilta ostetut laitokset täydentävät toimitusverkkoa hyvin. Laitos sinänsä oli erittäin siisti ja selkeä kemianlaitos, joka sijaitsi teollisuuspuistossa hyvien yhteyksien päässä.

Taaleri ArvoMarkassa on Kemiraa 2 % painolla. Yhtiön tulos ei ole viime vuosina juuri kasvanut ja usean säästöohjelmankin jälkeen se on polkenut paikallaan. Akzo Nobelin paperikemikaalien osto toi hyvin liikevaihtoa, mutta samaan aikaan tapahtunut öljyn hinnan lasku vei öljyntuotantokemikaalien kannattavuuden. Liikevaihto on siis kasvanut, mutta tulos ei juurikaan Arvostus on ollut hieman kohollaan, koska on odotettu, että tuloskasvu seuraavana vuonna tulisi. Mikäli jo tehdyt säästötoimet nostavat kannattavuutta pysyvästi, harkitsen Kemiran painon nostoa salkussa. Osinkotuotto on hyvää 5 prosentin luokkaa.

Valmet – uskomaton käänne pohjalta aallonharjalle

Valmet saa jatkossakin merkittävän määrän tilauksia Aasian ja erityisesti Kiinan alueelta. Sen markkina-asema on vahva ja osaaminen huippuluokkaa. Lisäksi huollon osuuden kasvattaminen on yksi pääkehityskohteita ja siinä kasvun varaa on vielä paljon. Huolto on pääoman tuotoltaan erinomaista liiketoimintaa, kunhan tarpeeksi suuri kriittinen massa saavutetaan. Valmet ei ole enää arvostukseltaan arvo-osake ja näin ollen sitä ei salkustamme löydy, mutta yhtiö on varmasti viime vuosien suurimpia positiivisia yllättäjiä Helsingin Pörssissä. Tässä tapauksessa kahtia jakautuminen toimi erinomaisesti nostaen Valmetin oman toiminnan paremmin läpinäkyväksi ja fokusoidummaksi.

Cargotec – satamien automaatio tulee vielä

Neljäs yhtiö, joka ei suoraan liittynyt paperiteollisuuteen, oli Cargotec. Erityisesti Cargotecin Kalmar odottaa suuria satamien automatisointihankkeita vielä tältäkin vuodelta. Kalmar tekee yhä enemmän muutama vuosi sitten ostamansa Naviksen kautta ohjelmistoja satamaoperaattoreiden käyttöön, joilla voidaan koko satama automatisoida. Tämä on kustannustehokasta, toimintavarmempaa ja turvallisempaa. Kehitys kulkee kohti täysautomaattisia satamia, mutta millä aikataululla, on vielä kysymysmerkki. Kalmar on tässä kehityksessä erittäin hyvin mukana. 

Mika Cargotec.jpg

Varsinainen satamanosturien ja kontinkuljetuslaitteiden valmistus ja kokoonpano on Kiinassa koottu Rainbow Industries -yhtiön kanssa tehtyyn yhteisyritykseen. Kiinalainen osapuoli omistaa yhtiöstä 51 %, Cargotec 49 %. Kiina on satamalaitteissa edelleen protektionistinen markkina, joten markkinoille meno helpottuu huomattavasti kiinalaisen yhteisyrityksen kautta. Lisäksi laitteiden äly on yhä enemmän ohjelmistoissa, joita voidaan Cargotecilta jatkuvasti päivittää, kun varsinaisen mekaanisen metallilaitteen voi melko helposti kopioida myös kiinalainen osapuoli. 

Kalmar on Cargotecin sisällä selvästi yhtiön ydintekemistä ohjelmistoyhtiö Naviksen oston jälkeen. Kalmarista voidaankin puhua yhä enemmän satamaoperaattorien ohjelmistoyhtiönä. Ei ehkä kokonaan vielä, mutta suunta on selvä. 

Taaleri ArvoMarkalla on Cargotecia 1,5 % painolla. Osaketta on kevennetty sen voimakkaan kurssi- ja arvostustason nousun myötä. Erityisesti Hiab on lyönyt uusia kannattavuusennätyksiä joka vuosi. Ehkä tulevina vuosina on sitten Kalmarin vuoro.

Kokonaisuutena matka oli hyvin organisoitu, haasteet aikataulujen kanssa hoidettiin erinomaisesti. Matkalla oli analyytikkoja ja salkunhoitajia Suomesta, sekä myös kansainvälisiä analyytikoita ja sijoittajia. Omalta osaltani matka täytti odotukset erinomaisesti ja tuo siihen investoidun kustannuksen takaisin entistä suurempana luottamuksensa StoraEnson Beihain projektin onnistumiseen. Pakkausmateriaalien kasvu ekologisesti kestävänä tuotteena on kääntänyt meidän havumetsien arvon aivan toiseksi kuin vielä kymmenen vuotta sitten ajateltiin. Eli nettikauppa näyttääkin pelastavan Suomen. 

Aurinkoista kesää kaikille!
 

« Takaisin: Sijoitusblogit

Edellinen
Matkaraportti -ensikertalainen Afrikassa
Seuraava
Taalerin tarina ja olemassaolomme tarkoitus