07.04.2016

  • Öljyn toipuminen nosti korkoja
  • Fedin dilemma jatkuu
  • Yellen ja Draghi tänään äänessä


Eilisen ainoa makroluku oli lievän positiivinen Saksan teollisuustuotanto. Muutoin oli hiljaista joka suhteessa. Öljy kiri 40 taalan pintaan ja korot seurasivat perässä.

Euro-osakkeet laahasivat miinuksella suurimman osan päivää, kunnes jenkkien kohtuullinen veto rohkaisi Euroopankin lopulta pikku plussalle. Pfizerin ja Allergan megafuusio tussahti pölynä ilmaan ja se nosti terveydenhuoltoalan osakkeita, koska sen jälkeen potentiaalisia yritysostokohteita laskettiin olevan sektori täynnä.

Fedin edellisen kokouksen pöytäkirjat toistivat sekavaa kuvaa Fedin ongelmallisesta tilanteesta. Ohjaukset nostopolusta joudutaan antamaan isoin varauksin johtuen ulkopuolisten tekijöiden korostuneesta roolista ja aina on markkina eri mieltä tulevasta nostotahdista kuitenkin.

Ja miksi Fedin pitäisi ylipäätään olla kiinnostunut markkinoiden tulkinnoista? Ei periaatteessa pidäkään, mutta markkinoiden luottamuksen puute Fediin lisää markkinaheiluntaa, joka on yksi tekijöistä jonka Fed joutuu ottamaan huomioon ohjausta antaessaan. Yritä siinä sitten tehdä rahapolitiikkaa. Tsemppiä Yellenille puheeseen tänään illalla, ja ihan muutenkin.

Tuloskaudesta vouhotetaan säännöllisesti, eli prikulleen kolmen kuukauden välein, mutta nyt se on aiheellisempaa kuin ehkä keskimäärin. Riskinottohalukkuus (lue: osakkeiden ostaminen) kaipaa nyt tuekseen jotain, ja periaatteessa kaikki kelpaa.

Uutta tukea tarvitaan kipeästi siksi, koska markkinat huolehtivat periaatteessa siitä onko järjestelmä rikki. Järjestelmällä tarkoitetaan tässä yhteydessä talouden kykyä ujuttaa keskuspankkien elvytys valumaan reaalitalouteen asti. Ottaako se vain hieman odotettua kauemmin? Vai onko miinuskorkojen ympäristö lamaannuttanut pankit, mikä puolestaan jarruttaa koko taloutta?

Tätä dilemmaa päästään tänään spekuloimaan jälleen uuden tiedon valossa, kun pääsemme kurkistamaan EKP:n viimeisimmän elvytyspaketin taustoihin kokouspöytäkirjojen muodossa klo 14:30. IMF julkaisee talouskatsauksena yksityiskohdat ja Draghi pitää puheen talouden näkymistä.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Makrodata edelleen kohtalaista, mutta ei riitä markkinoille
Seuraava
​(Jälleen) laskupäivä (ja taas) ilman uutisia