24.04.2018

  • S&P 500 –yhtiöiden tuloskasvu hyvällä uralla
  • Korkojen nousu heräsi uudestaan henkiin
  • Venäjälle suunnattuihin pakotteisiin tulossa helpotuksia?

Poliittiset kuviot ovat jääneet ainakin toistaiseksi vain sekundäärisen huomion kohteeksi ja hyvä niin. Talouden kehitystä on paljon tärkeämpää seurata siinä missä poliittiset agendat tarjoavat lähinnä materiaalia hyviin otsikoihin.

Tällä hetkellä taloudessa tärkeitä teemoja on kaksi: korkojen nousu ja yritysten tuloskunto. Viimeisen viikon aikana korot ovat jälleen ottanee uuden spurtin – USA:n 10v valtionlainakorko testaa jo 3 % tasoa ja 2v 2,50 % tasoa.

Etenkin lyhyiden korkojen voimakas nousu Yhdysvalloissa aiheuttaa kysymysmerkkejä talouskasvun jatkonäkymistä, jotka kuitenkin ovat toistaiseksi edelleen mielestämme hyvät. Korkojen nousun kiihtymistä on tänä vuonna jo kerran ehditty kunnolla pelästymäänkin (helmikuun alussa) ja nyt raaka-aineiden hintojen nousu on tuomassa oman mausteensa korkomarkkinaan inflaatiota nostavan vaikutuksensa kautta.

Fedin kiristyvä rahapolitiikka on kaiken taustalla ja juuri nyt on jälleen erittäin tärkeää muistaa, että Fediä ei osakemarkkinoiden liikkeet kiinnosta. Tämä tarkoittaa, että osakkeiden mahdollinen kääntyminen laskuun ei tule hidastamaan korkojen nostotahtia. Uskomme Fedin ohjauskoron olevan vuoden lopulla 2,25 – 2,50 % tasolla.

Yhtiöiden tuloskunto sen sijaan jatkuessaan riittävän hyvänä tulee pitämään osakkeet voimissaan. Yhdysvalloissa S&P 500 –yhtiöistä on toistaiseksi noin 100 raportoinut ja tuloskasvu on viime vuoden Q1:een verrattuna noin 19 %. Odotus oli noin 17 %, joten siltä osin ei ole akuutteja huolia näköpiirissä. Euroalueella tuloskausi on niin alussa, että johtopäätöksiä ei vielä kannata tehdä.

Samalla on hyvä huomata, että ensi vuodelle markkinat odottavat Yhdysvaltoihin (S&P 500) 10 % tuloskasvua. Rima on siis varsin korkealla eikä pettymyksiin nykyisellä korkotasolla ja Fedin edelleen kiristyvällä rahapolitiikalla ole varaa.

Eilen markkinoiden tunnelmia pitivät yllä lähinnä toiveet USA:n Venäjällä suunnattujen pakotteiden lieventymisestä. Myös talousdatassa euroalueen maaliskuun PMI:t pärjäsivät odotuksiin nähden kohtuulisen hyvin. Hyvät talousluvut euroalueelta eivät ole olleet kovinkaan yleisiä viime aikoina, joten ostopäällikköindeksien stabiloituminenkin otettiin ilolla vastaan. Yhdysvalloissa mentiin jopa odotusten yli.

Tänään euroalueelta Saksan sijoittajien tunnelmia mittaava IFO-indeksi ja Yhdysvalloista kuluttajaluottamusindeksi huhtikuulta. Q1 tulokset tulevat kuitenkin jatkamaan pääroolissa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Pari hyvää tulosraporttia mallisalkkuumme
Seuraava
Pari heikkoa Q1-raporttia sysäsi USA:n osakkeet eilen laskuun