16.08.2017

  • Odotukset Fedin nostosta ovat hieman nousseet
  • Suomen Q2 BKT-lukujen ennakko jopa hämmentävän heikko
  • Fedin pöytäkirjat tänään ja Nafta-neuvottelut alkavat 

Häröily Pohjois-Korean ympärillä on taka-alalla ja eilen keskityttiin talousdataan, joka osoittautui etenkin Yhdysvalloista vahvaksi.

Korot jatkoivat hienoisessa nousussa (USA:n 10v nousi 5 pistettä), osakkeet kehittyivät epäyhtenäisesti. Dollari vahvistui Pohjois-Korean tilanteen jäädessä yhä selvemmin sivurooliin. Euroa vastaan valuuttaliikettä todennäköisesti hieman jarrutti Saksan BKT:n melko vaisu kehitys. Käytiin sitä kuitenkin kurkkaamassa jo 1,17 tason allakin. Öljy vahvistui varastotasojen jatkettua laskuaan Yhdysvalloissa. Kulta ja hopea alas.

Yhdysvalloissa vähittäismyynti (pois lukien autokauppa) kasvoi heinäkuussa +0,6 % ja myös touko- ja kesäkuun lukuja tarkistettiin ylöspäin. New Yorkin alueen luottamusindeksi vahvistui elokuussa selvästi ollen jo huippulukemissa edellisen kolmen vuoden periodiin verrattuna. NAHB:n asuntorakentajien luottamusindeksi vahvistui 68 pisteeseen (odotus 64). Luotto poliittisten toimien tukevaan vaikutukseen oli edelleen heikko, mutta odotukset vahvan talouden kysyntävaikutuksista painoivat vaakakupissa enemmän. Talous voittaa politiikan, jälleen kerran.

Vahva jenkkimakro nosti markkinoiden odotukset Fedin koronnostosta loppuvuoden aikana nyt noin 40 % tasolle, jossa on nousua noin 10 prosenttiyksikköä muutaman päivän takaisesta. USA:n BKT:n kasvu Q3:n osalta vaikuttaa solidilta, varsinkin kun vielä laskee heikosta taalasta vähän myötätuulta vientiteollisuudelle.

Vahva jenkkimakro nosti markkinoiden odotukset Fedin koronnostosta loppuvuoden aikana nyt noin 40 % tasolle, jossa on nousua noin 10 prosenttiyksikköä muutaman päivän takaisesta.

Suomen BKT ei varsinaisesti ole globaalien markkinoiden ykköshuolenaihe (hymiö), mutta mainitaan että siitä eilen saadut ennakkoluvut Q2:lta ehdottavat BKT:n supistuneen -0,5 % vs. Q1. Verrattuna Q2’2016 kasvua oli 1,6 %. Luvut vaikuttavat ennusteisiin verrattuna niin huonoilta, että suhtaudumme niiden oikeellisuuteen skeptisesti ja haluammekin nähdä virallisen datan ennen pidemmälle menevien johtopäätösten tekemistä.

Tänään saadaan Fedin heinäkuun kokouksen pöytäkirjat, joissa suurin mielenkiinto kohdistuu mielestämme inflaatiokommentteihin (lue: väittelyyn inflaatiosta). Inflaation (vaisu) kehitys alkaa olla ainoa jäljellä oleva syy jättää korkoja nostamatta. Myös Nafta-neuvottelut käynnistyvät. Trumpin tavoitteena lienee etenkin ulkomaankauppa-alijäämän pienentäminen Meksikon kanssa. 

Makrodatassa suurin mielenkiinto kohdistuu euroalueen BKT:n kasvuun. Odotuksissa on +0,6 % (q/q), vaikka Saksan eilen julkaistut luvut osuivatkin vain ennusteiden alalaitaan (+0,6 %). Yhdysvalloista saadaan myös jenkeistä asuntomarkkinalukuja.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Helpotuksen huokaus kuului kaikkialla eilen
Seuraava
Korot alas Fedin kokouspöytäkirjoista