18.03.2016

  • Markkinat sulattelevat keskuspankkien uusia linjauksia
  • Öljy yli 40 dollaria (+50 % viime kuun pohjista)
  • Jäät kannattaa edelleen pitää hatussa


Keskuspankkien jälkeen markkina on hakenut uomiaan ja isossa kuvassa tilanne on riskiluokkien kannalta mielestämme hieman aikaisempaa positiivisempi. Näin etenkin siksi, että EKP jälleen kerran osoitti konkreettisesti olevansa valmis toimimaan.

S&P 500 -osakeindeksi nousi eilen plussalle kuluvan vuoden osalta. Asialla ei toki ole minkäänlaista käytännön merkitystä, mutta ehkä siitä pieni luottamusta nostava psykologinen efekti on johdettavissa.

Dollari on ollut markkinoilla selkeästi ottavana osapuolena Fedin jälkeen. Euroopan luottomarkkinat ovat voittajien puolella – riskilisät ovat kiristyneet selvästi ja on vaikea nähdä voimakasta vastakkaistakaan liikettä olevan tulossa. Öljy (sekä Brent että WTI) päätyi eilen yli 40 dollarin tasoille, eli vuoden huipuissa mennään. Ja yli 50 % korkeammalla kuin pahimman paniikin keskellä helmikuussa.

Talousdatassa saatiin eilen Yhdysvaltojen teollisuudesta hyvät luvut, kun New Yorkin Fedin Empire Manufacturing indeksi nousi odotuksia enemmän kompaten Philly Fedin aikaisempia lukuja.

Viikon päätös jatkanee positiivisella nuotilla, kun Aasiassa kurssit ovat tänään Japania lukuun ottamatta tukevassa nousussa ja riskilisät ovat hieman tiukemmalla. Euroopassa avataan puolisen prosenttia ylös. Ei merkittäviä talouslukuja tänään.

Lopuksi yleisenä muistutuksena kaikille:

Markkinakommenteissa ja lehdistössä kirjoitellaan tällä hetkellä nyt mielestäni poikkeuksellisen paljon jokaisen päiväliikkeen perusteella (yli)tulkintoja siitä mistä markkinat ovat nyt äkillisesti joko muuttuneet optimistisiksi tai huolestuneiksi. On hyvä pitää mielessä (ja jäät hatussa), että päiväliikkeet kuuluvat asiaan eikä niistä aina ole mielekästä yrittää vetää liikoja johtopäätöksiä.


« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Fed myötäili markkinaodotuksia
Seuraava
USA:n ja euroalueen PMI-luvut huomion kohteena