23.03.2018

Miikka Kuusi

Miikka Kuusi

Head of Trading desk, Investment Desk, Arvopaperinvälitys
Sijoitustoiminta - Markets
Helsinki
+358 46 714 7153
  • Kauppasotapelot saivat konkreettisemman muodon 
  • Volatiliteetti nosti taas päätään ja osakkeissa laaja-alaista laskua 
  • Valkoisen talon tuolileikki sai jatkoa 

Osakemarkkinoilla nähtiin eilen ja yön aikana laaja-alaista laskua. Yhdysvalloissa pörsseissä oli kovin laskupäivä kuuteen viikkoon, kun S&P 500 -indeksi laski 2,5 % ja Dow-indeksi 2,9 %. Osakesijoitusten sijaan sijoittajille maistui turvasatamina pidetyt valtionlainat ja USA:n 10-vuotisen valtionlainan korko laskikin 6 korkopistettä 2,82 %:iin tehden samalla pesäeroa 3% rajaan. Aasiassa Japanin Nikkei oli jopa 4,5 % laskussa ja myös Eurooppa avasi noin prosentin laskuun. 

Laskujen taustalla tuntuu olevan markkinoilla vellovat pelkotilat kauppasodan suhteen, jotka saivat eilen konkreettisemman muodon. Trump ilmoitti suunnitelmista jopa 60 miljardin tuontitulleista Kiinalle ja lisäksi Yhdysvallat suunnittelevat kiinalaisten investointien estämistä tietyille sektoreille Yhdysvalloissa. Vastausta ei tarvinnut kauaa odottaa, kun Kiina ilmoitti heti perään 3miljardin vastatulleista. Kiinan kauppaministerin mukaan Kiina ei toivo kauppasotaa, mutta ei sellaiseen myöskään pelkää osallistua. Yhdysvaltojen on tarkoitus julkaista 15 päivän kuluessa lista tuotteista, joita tullit koskevat. Nähtäväksi kuitenkin vielä jää, päästäänkö tullisapeleiden kalistelussa sopuun vai eskaloituuko tilanne edelleen. Eilisen ainut valonpilkahdus tullikilpailussa oli ilmoitus EU:n jääminen ulos metallitulleista.  

Tuontitullien lisäksi Valkoisessa talossa kävi jälleen pyöröovet, kun Trump ilmoitti korvaavansa vanhan turvallisuusneuvonantajansa H.R. McMasterin John Boltonilla, joka on aiemmin kunnostautunut Yhdysvaltojen YK Suurlähettiläänä. Bolton on aiemmin avoimesti tukenut muun muassa Iraqin valloitusta ja mies tuo selkeästi oikeistolaisempaa ajattelua Trumpin lähipiiriin. 

Mantereen tällä puolella Englannin keskuspankki piti eilen rahapolitiikkansa ja ohjauskorkonsa ennallaan äänin 7-2. Seuraavaa koronnostoa markkinat hinnoittelevat noin 80 % todennäköisyydellä toukokuulle ja Englannin keskuspankin odotetaan senkin jälkeen jatkavan varovaista kiristämistä. Britannialle suurin kasvua uhkaava tekijä on edelleen Brexit, jonka osalta Britannian ja EU:n on tänään tarkoitus sopia kokouksessa Brexit-siirtymäajasta vuoden 2020 loppuun saakka. 

Kotimaan pörssi tarjoaa tänään mahdollisuuden ostaa Kossua pörssistä perjantaipullon sijaan. Tuore listautuja avasi prosentin nousuun ollen harvoja plussalla olevia Suomalaisosakkeita. Makrokalenterissa on tänään vain USA:n kestokulutushyödykkeiden tilaukset iltapäivällä. 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Fediltä odotettu koronnosto 
Seuraava
Riskinottohalukkuus palasi, ainakin hetkeksi.
Miikka Kuusi