01.02.2018

  • Kokenut keskuspankkiiri Jerome Powell korvaa Janet Yellenin
  • Outokummulta paha tulosmissi
  • Tänään USA:n ISM:t ja huomenna työmarkkinaluvut

Fedin pääjohtaja Yellen veti eilen viimeisen kokuksensa ja tekee maanantaina tilaa Jerome Powellille. Powellin ennakoidaan jatkavan olennaisilta osin vastaajalla rahapoliittisella linjalla kuin edeltäjänsä, eli shokkeja markkinaan ei ole vaihdoksen perusteella odotettavissa. Powell on aikasemmin työskennellyt Fedissä sekä Yellenin että Ben Bernanken alaisuudessa.

Fed ei pitänyt eilisen kokouksensa jälkeen tiedotustilaisuutta (ihan normaali käytäntö). Rahapolitiikkaan ei koskettu ja markkinareaktiot jäivät lähes olemattomiksi. Hieman positiivisuutta oli mielestämme kuitenkin havaittavissa inflaation ja talouden suhteen, eli eiköhän maaliskussa korko odotetusti nouse. Moinen haukkamaisuus hieman latisti osakkeiden menoa USA:ssa, jotka jäivät lopulta eilisen osalta nollille.

Makrossa eilen euroalueen inflaatio (CPI) hidastui tammikuussa prosentin kymmenyksellä tasolle 1,3 %, mutta pohjainflaatio kohosi 1,0 %:iin. EKP:n tavoitteeseen (2,0 %) on vielä pitkä matka. Keskuspankin ohjaus tukiostojen loppumiselle on syyskuu ja näillä inflaatioluvuilla se tuntuu lähestyvän mielummin nopeasti kuin hitaasti. Toistaalta talous vetää erinomaisesti ja se vaikeuttaa kehittelemään teorioita aikataulun pidentämisestä.

Outokummun Q4 tulos oli vastoin odotuksiamme erittäin heikko. Sekä liikevaihto että vertailukelpoinen käyttökate jäivät odotuksista selvästi. Yhtiön raportti pureutui tulosmissin syihin vain hyvin pintapuolisesti. USA:n hintakuva oli odotuksia huonompi ja kulut suurempia, eikä kysyntä laadultaan vastannut Outokummun tuotevalikoimaa toivotusti. Kassavirta jatkoi hyvänä, tase vahvistuu, ja osinko (0,25 eur) on odotuksia suurempi. Koripallotermein ilmaistuna Taalerin deskissä nousee joka tapauksessa allekirjoittaneen käsi pystyyn virheen merkiksi. Osakekurssi tuli jyrkästi alas ja pohdimme parhaillaan suosituksen jatkoa. Arviomme tulevista hinnoittelukertoimista parhaillaan tehtävien tulosestimaattien laskujen jälkeen ovat luokkaa EV/EBITDA 2018E 6x ja 2019E hieman alle 6x. Markkinat vetävät hyvin, eli paljon on luotosta yhtiön omaan tekemiseen kiinni.

Novo Nordiskin Q4-tulos julkaistiin tänään eikä sekään täysin vastannut odotuksiamme. Sekä topline että liikevoitto jäivät pari prosenttia konsensuksesta. Kuluvalle vuodelle prosentin tai parin ennustelaskut eivät ohjauksen perusteella ole poissuljettuja. Suosituksemme aikana osake on kehittynyt ylivertaisesti markkinaan nähden ja lienee tässäkin paikallaan miettä jatkoa. Seuraavat triggerit Novossa tulevat olemaan uutiset tuotekehitysputkesta ja etenkin suun kautta nautittavasta insuliinista.

Tänään kalenterissa USA:n teollisuuden ISM:t tammikuulta ja huomenna viralliset työmarkkinatilastot. Muistetaan että joulukuun osalta uusien työpaikkojen määrä tippui selvästi.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Markkinoilla ripaus realismia
Seuraava
Inflaatiota horisontissa?