27.09.2017

  • Fedin joulukuun koronnosto on nostanut kannatustaan
  • Macronin visiot EU:n suhteen tarvitsevat Saksan tukea kipeästi
  • Trump kertoo veroreformin yksityiskohdista tänään

Euro jatkoi valumistaan ja syy löytynee Saksan vaalituloksesta, joka tulee todennäköisesti hieman laittamaan kiilaa EU:n integraatiokehitykselle. Osakkeet päätyivät eilen muuttumattomille tasoille.

Korkomarkkinoilla Fedin Yellenin haukkamaiseksi, eli korkojen nostoa tukeviksi, tulkitut kommentit nostivat korkoja hieman sekä Yhdysvalloissa että euroalueella. Joulukuun noston todennäköisyydeksi hinnoitellaan jo noin 70 %, eli Yellenin puheet ovat ottamassa yliotetta inflaatioskeptikoiden huolista. Kääntäen: markkinat ostavat Yellenin teorian disinflatoristen tekijöiden väliaikaisuudesta.

Toinen merkittävä puhuja eilen oli Macron, jonka visiot EU:n tulevaisuudesta olivat varsin odotetut. Macron peräänkuuluttaa yhteistä budjettia, EU-tason kirstunvartijapestiä sekä yhteisiä pelisääntöjä mm. yritysverotukseen, puolustukseen sekä maahanmuuttokysymyksiin. Teemat ovat kaikki jotain mihin vaadittaisiin merkeliläisen Saksan vankkumaton tuki. Onko sitä viime sunnuntain vaalituloksen jälkeen missä määrin saatavilla… mahdoton arvioida. EU:n rivit rakoilevat ja Macronin visio EU:n nousemisesta talousmahdiksi USA:n ja Kiinan rinnalle on, no ainakin kunnianhimoinen.

Yhdysvaltojen hallinto on lupaillut veroreformin yksityiskohtia julkaistavan tänään. Trumpin odotetaan puhuvan illalla Euroopan markkinoiden sulkeutumisen jälkeen.

Huhujen mukaan USA:n nykyisestä 35 % yritysverokannasta tultaisiin alas noin 20-25 % tasoille. Myös henkilöverotukseen tulisi kevennystä, etenkin korkeimman progression osalta. Ehdotuksen läpimeno onkin sitten toinen juttu ja ennakoimme sen olevan vähintäänkin vaikeaa.

Huhujen mukaan USA:n nykyisestä 35 % yritysverokannasta tultaisiin alas noin 20-25 % tasoille.

Läpi ei ainakaan vaikuta menevän terveydenhuoltouudistus, jota ei tuotu edes äänestykseen asti, koska niin moni republikaanikin oli jo lähtökohtaisesti sitä vastaan. Budjettiin ei siis ole tulossa (veroleikkausten kaipaamaa) helpotusta terveydenhuollosta, joka osaltaan tullee rajaamaan veroalen määrää ja/tai kestoa.

Makrodatassa eilen merkittävin luku oli Yhdysvaltojen kuluttajaluottamus, joka jäi odotuksista. Selitysten etsijät löysivät maata koetelleista hurrikaaneista luonnollisen ”syntipukin”, mutta kokonaisuutena arvioiden luottamus tulevaan on edelleen varsin hyvällä tasolla. Agendalla tänään vain Yhdysvaltojen kestokulutushyödykkeiden tilaukset elokuulta.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Saksa kääntyi oikealle kohti Jamaikaa
Seuraava
Trump iski suunnitelmat pöytään