19.09.2016

  • Keskiviikkona Japanin ja Yhdysvaltojen keskuspankit
  • Etenkin Japanin Kuroda pahasti nurkassa
  • Yellenin kommentit riskijakaumasta suurennuslasin alla


Vaikka keskuspankeista tulee kirjoiteltua paljon, on se etenkin tällä viikolla erityisen aiheellista. Kommentoidaan kahdesta ”helpompi” ensin, eli Fed.

Olisi suuri yllätys jos Yellen tekisi rahapolitiikkaan muutoksia. Fed tuskin lanseeraa shokkilinjaa, eli korkojen yllätysnostoa, kaikista mahdollisista hetkistä nyt, kun makrodata on hieman heikentynyt ja täpärälle menevä presidentinvaali (8.11.) lähestyy. Markkinat hinnoittelevat keskiviikon nostolle vain vajaan 20 % todennäköisyyttä. Yellen kommentit tulee kuitenkin analysoida huolellisesti, koska niistä tullaan vetämään uudet johtopäätökset tulevasta korkopolusta.

Yhdysvaltojen inflaatioluvut perjantaina olivat odotettua paremmat, mutta niistä yksin ei ole rohkaisemaan Yelleniä nostamaan korkoa keskiviikkona. Joulukuuhunkin mennessä nostolle hinnoitellaan vain noin 55 % todennäköisyyttä, mutta ehkä markkinapsykologisista näkökohdista noston voisi kuvitella vielä tämän vuoden puolella tulevan. Se pitäisi Fedin hieman paremmin linjassa aiemmin ohjatun kanssa ja parantaisi siten sen omaa uskottavuutta jatkoa ajatellen.

Japanin keskuspankilla tilanne on vielä selvästi kimurantimpi. Valuutta on vahvistunut jyrkästi ja se on ongelma mikä pitäisi jotenkin ja mieluiten viipymättä taklata, mutta työkalupakissa ei uskottavia keinoja liiaksi ole jäljellä. Tai ei oikeastaan ensimmäistäkään. Miinuskorko eivät selvästikään pure ja keskuspankin tase on väärällään paitsi korkopapereita niin myös osakkeita. Helikopteriraha lienee jossain piirustuspöydällä paniikkinappulasta seuraavana, mutta painaako Kuroda sitä ennen vielä korot entistä alemmas ja kääntää osto-ohjelman turboruuvista viimeisetkin irti? Sitten viimeistään termi ”all-in” soveltuisi tilanteeseen jo melko hyvin.

Viikko on markkinoilla alkanut Aasiassa nousutunnelmissa, kun makrodatassa Kiinan asuntojen hinnat olivat nousseet odotuksia pirteämmin. Euroopassakin avaus lähes prosentin plussalle. Todennäköisesti aika rauhallista ennen keskiviikkoa. Viikon makrosta poimitaan tärkeimpänä perjantain euroalueen ja Yhdysvaltojen ostopäällikköindeksit.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Koronnosto-odotukset alas, riski ylös
Seuraava
Markkinat täysin odottelumoodissa