10.01.2019

  • USA:n ja Kiinan neuvottelut päättyivät tuloksettomina
  • Trumpin ja demokraattien välit kärjistymässä
  • Kiinan inflaatio alle odotusten

Riskitunnelmat jaksoivat vielä eilenkin ylöspäin, mutta tänään haetaan vauhtia hieman alempaa. Kohentuneet tunnelmat saivat VIX volatiliteetti-indeksin ensi kertaa alle 20 pisteen sitten joulukuun alun.

Fed julkaisi eilen edellisen kokouksensa pöytäkirjat, jotka entisestään vahvistivat kyyhkymäistä kuvaa joka Powellin edellisestä puheesta välittyi. Keskuspankki jatkaa datariippuvaisena ja on valmis sekä pysäyttämään koronnostot että jatkamaan niitä mikäli talousnäkymät vahvistuvat.

Korostetaan nyt vielä, että ei datariippuvuudessa ja valmiudessa reagoida molempiin suuntiin  mitään uutta ole, mutta uusi viimeaikainen käänne on se, että markkinoiden konsensus on selvästi muuttunut odottamaan aikaisempaa kyyhkymäisempää rahapolitiikkaa. Koron lasku on markkinoiden mielestä jo todennäköisempää kuin nosto.

Kiristyneet rahoitusolosuhteet USA:ssa (lue: Fedin rahapolitiikka, vahvistunut dollari, yrityslainojen nousseet riskilisät jne.) ovat painaneet talouslukuja ja jotain helpottavaa kaivattaisiin markkinoille, jotta luottamus palaisi ja momentum kääntyisi. Markkinan eniten toivoma katalyytti olisi jonkinlainen sopu USA:n ja Kiinan keskinäiseen kauppaan.

Siihen ei valitettavasti saatu ratkaisua eilen päättyneistä kolmipäiväisistä neuvotteluista. Uusista neuvotteluista sovittaneen lähitulevaisuudessa. Todennäköisesti vielä tammikuun aikana pöydän ääreen kokoonnutaan ja mukana tätä kertaa vaikutusvaltaisempia henkilöitä.

Kiinan inflaatio hidastui odotettua enemmän (kuluttajahinnat +1,9 % vs. odotus +2,1 %, tuottajahinnat +0,9 % vs. odotus +1,6 %). Aasiassa markkinat yön aikana ilman yhtenäistä suuntaa.

Jännitteet Trumpin ja demokraattien välillä eivät eilen ainakaan helpottaneet, kun Trump käveli neuvotteluhuoneesta ulos ovet paukkuen. Markkinoilla mietitään nyt meneekö Trump ja julistaa seuraavaksi kansallisen hätätilan lisätäkseen painetta muurin rahoituksen saamiselle. Hallinto on edelleen osittain kiinni.

Tänään kalenterissa Fedin Powellin puhe ja EKP:lta kokouspöytäkirjat. Markkinat avasivat Euroopassa vajaan prosentin miinukselle ja USA:n osakefutuurit samoin. Eurodollari nousussa kyyhkymäisen Fedin perässä.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Kauppasotaoptimismi yhdistettynä alas lyötyyn markkinaan riittää nostamaan riskisentimenttiä
Seuraava
Osakkeet jatkoivat vihreällä USA:n vähittäiskauppasektorin paineesta huolimatta