02.05.2017

  • Viikon alku oli jenkeissä rauhallinen
  • USA:n Q1 BKT:n kasvusta vaatimatonta alustavaa dataa
  • Kiireinen viikko edessä – tuloksia ja makrodataa

Viikko alkoi Yhdysvalloissa jo maanantaina, mutta meininki oli varovaista ja paljostakaan emme jääneet eilisen vappupyhän takia paitsi. Eri puolilla maailmaa vietetty pitkä viikonloppu pienensi odotetusti hintaliikkeitä. Teknologiaosakkeet sentään hieman jaksoivat jenkeissä nousta. Korot hiipivät pari piirua ylös pitkän pään johdolla.

Republikaanit ja demokraatit pääsivät yhteisymmärrykseen (ties monennestako) liittovaltion velkakaton nostosta ja siten hallinnon sulkeutuminen voidaan jälleen kerran unohtaa.

Huomioitavaa kurssiliikkeiden ulkopuolelta on volatiliteetin laskun jatkuminen. VIX-indeksi (close 10,11 pistettä) on enää yhden heilahduksen päässä alle 10 pisteen tasoista. Alempana ollaan oltu koko indeksin historiassa vain muutamia kertoja. Nyt olisi ainakin suojien ostaminen erittäin halpaa.

Talousdatassa eilisen tärkein luku oli Yhdysvalloissa julkaistu huhtikuun teollisuuden ISM (54,8), joka hieman jäi odotuksista (56,5). ”Pettymyksestä” huolimatta näilläkin luvuilla on syytä odottaa talouskasvun porskuttavan, vaikka perjantaina saadut ennakkotiedot Yhdysvaltojen Q1-talouskasvusta (+1,9 %) eivät päätä huimannetkaan.

Huomioitavaa kurssiliikkeiden ulkopuolelta on volatiliteetin laskun jatkuminen.

Trumpin hallinnon veroalen (ja infrastruktuurihankkeiden) potentiaalisista rahoituslähteistä kuultiin sen verran, että presidentti itse sanoi olevansa valmis käymään yksityisautoilijoiden kukkarolla nostamalla polttoaineveroa. Saa nähdä, mutta on ainakin linja joka ei perinteisesti ole kovinkaan hyvin lentänyt yksityisautoilua voimakkaasti kannattavassa jenkkikulttuurissa.

Uuteen viikkoon lähdetään Euroopassa rauhallisesti – osakemarkkinat avaavat viime viikon päätöstasoilta. Aasiassa on myös käyty kauppaa ilman yhtenäistä suuntaa.

Edessä on erittäin vilkas makrodataviikko. Tänään vuorossa Iso-Britannian ostopäällikköindeksit ja euroalueen työttömyysaste.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Hyvien tulosten ja EKP:n siivittämänä vapun viettoon
Seuraava
Fedin kokous ja euroalueen Q1 BKT-kasvu