16.03.2018

  • Trump joutumassa yhä ahtaammalle Venäjä-kytköstensä suhteen
  • USA:n hallinnon henkilöstömuutokset sen kun jatkuvat
  • Unilever äänesti jaloillaan Iso-Britanniaa vastaan

Euroopan osakeindeksit päätyivät eilen vajaan prosentin nousuun, mutta USA:ssa tunnelma ei enää jaksanut, kuten on viime päivinä muutamia kertoja nähty ennenkin. Korkomarkkinoilla jo parinkin pisteen liikkeellä sai eilen ”ison liikkeen” leiman. Talousdatassa eilen vain ”kakkoskategorian” lukuja, joista USA:n maaliskuun Empire Manufacturing oli odotuksia vahvempi, mutta Philly Fedin liiketoiminnan näkymiä mittaava indeksi jäi odotuksista yhdessä NAHB-asuntohintaindeksin kanssa.

Poliittiset teemat kuten protektionismi ja Trumpin oletetut Venäjä-kytkökset jatkoivat keskustelun keskiössä. Kaupankäyntivolyymit eivät päätä huimaa ja varovaisuus tuntuu olevan läsnä. Mikäli Valkoisessa talossa olisi vähemmän otsikoita kirvoittava isäntä uskomme että tunnelma olisi selvästi optimistisempi. Kaiken huipuksi tutkinta Trumpin ja hänen lähipiirinsä operaatioista Venäjällä etenivät jälleen uudelle tasolle.

Poliittiset jännitteet Venäjän suuntaan kasvoivat, kun Iso-Britannia ja EU:n suurimmat maat yhdessä Yhdysvaltojen kanssa allekirjoittivat lausunnon, jonka mukaan Venäjä on vastuussa hyökkäyksistä jossa on käytetty hermostoon vaikuttavia kemikaaleja. Tähän ulkoministeri Lavrov vastasi heittämällä brittidiplomaatit maastansa ulos. USA asetti uusia pakotteita Venäjää vastaan.

Valkoisessa talossa seuraava potkut saava avainhenkilö on huhujen mukaan puolustusasioiden neuvonantaja H.R. McMaster. Erittäin korkea tärkeiden henkilöiden vaihtuvuus hallinnossa laskee markkinoiden uskoa hallinnon toimivuuteen ja sitä kautta välillisesti vaikuttavat myös osake- ja korkomarkkinoiden hintoihin.

Brexitin ympäriltä saatiin eilen yksittäinen, mutta silti mielestämme tärkeä uutinen, kun Euroopan suurimpiin lukeutuva kulutustavarayhtiö Unilever ilmoitti siirtävänsä pääkonttorinsa Lontoosta Amsterdamiin. Tämä on Maylle isku suoraan palleaan, koska se on konkreettinen kannanotto Iso-Britannian asemasta ja houkuttelevuudesta liiketoiminnan kotina EU-eron jälkeen. Unileverin liike ei tule jäämään huomiotta muiden vastaavaa pohtivien keskuudessa.

Salkunhoitajamme Mika ”Mr. Ilves” Heikkilä kävi äänestämässä Nordean yhtiökokouksessa Tukholmassa eilen lopputuloksena pääkonttorin siirtyminen Suomeen. Well done Mika, vaikkei äänestys ehkä maailman täpärin ollutkaan. Nordeasta tänään osinko (0,68 euroa) irti, joten ei kannata pelästyä tuimalta näyttävää kurssiliikettä.

Tänään euroalueelta lopulliset helmikuun inflaatioluvut ja Yhdysvalloista helmikuun rakennus- ja asuntomarkkinadata sekä teollisuustuotanto.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Valkoisen talon HR-osastolla kiire jatkuu
Seuraava
Teknologiaosakkeet ottivat taka-askeleen