08.05.2018

  • Ei uutisia eilen, hiljaiset markkinaliikkeet
  • Trump ilmoittaa Iranin diilin jatkosta tänään illalla
  • Italissa ollaan jälleen umpikujassa (lue: perusmeininki)

Viikko alkoi varovaisen positiivissa tunnelmissa vaikkakin USA:n osakemarkkinoilla paras veto ei jaksanut aivan kaupankäynnin loppuun asti. Isoja uutisia ei ollut. Teknologiasektori erottui hieman joukosta ja jälleen kerran edukseen. Valtionlainakorot ovat liikkuneet sivuttain ja USA:n ja euroalueen korkoero säilyy ennätyskorkeana. Dollari yrittää vakiintua 1,20 tason alle euroa vastaan. Öljy jatkaa vahvana yli 70 taalan tasoilla.

Öljyn hinta on tänään yksi potentiaalisimmista liikkujista, kun Trump ilmoittaa kantansa Iranin ydinsopimukseen Euroopan markkinoiden sulkeutumisen jälkeen. Kyse on käytännössä siitä, että palautuuko Iranille nippu talouspakotteita, jotka ovat toistaiseksi olleet ”tauolla” sillä ehdolla, että Iran edistää ydinohjelmansa purkamista. Palataan aiheeseen huomenna kun ollaan viisaampia Trumpin päätöksen jälkeen.

Euroalueen talouden kehitys aiheuttaa vähän huolia heikentyvien makrolukujen takia. Eilen kuultiin Saksan teollisuuden uusien tilauksien määrän pienentyneen jo kolmatta kuukautta perätysten. Myös tuotantoa kuvaavat mittarit ovat alempana kuin vuoden vaihteessa. Aika näyttää helpottaako nyt heikentyvä euro Saksan vientivetoisen teollisuuden näkymiä.

Euroalueen näkymiä kommentoi eilen EKP:n Praet, joka ei nähnyt syytä sen suurempiin huoliin. Selityksen heikkoihin talouslukuihin Praet löysi pääsiäisen ajoituksesta ja euroalueella riehuneesta influenssaepidemiasta. Praet jatkoi, että toisaalta rakenteellisillakin tekijöillä on osansa kokonaisuudessa. Puheenvuoro hieman vahvisti allekirjoittaneen ajatusta siitä, että joskohan se riittäisi meille kaikille, että Draghi tulee silloin tällöin kertomaan kameroiden eteen mikä se näkemys oikeasti on. Aika vähän näistä välipuheenvuoroista välillä jää konkreettista kouraan...

Italiassa vaaka alkaa jälleen kerran kääntyä uuden elezionen skenaarioon. Viiden Tähden Liike nimittäin ilmoitti, että heidän yritys muodostaa hallitus oli nyt tässä. Kaksi kuukautta kesti tällä kertaa hallitustunnustelut ja vaalikopit todennäköisesti kaivetaan kohta taas esiin. Mikäli niitä edes on katsottu viisaaksi varastoon välillä kantaa. Oleellisia markkinaimplikaatiota uudet vaalit eivät aiheuta.

Taaleri Sijoitusideoiden Dufry raportoi aamulla Q1-lukunsa ja kasvu oli vakuuttavaa. Lisäksi Q1-käyttökate meni rohkeimmistakin ennusteista yli. Uskomme yhtiön kannattavan kasvun jatkuvan ja sen toimivan rakenteellisesti kasvavalla toimialalla matkailun kasvaessa laajaa BKT:n kasvua nopeammin. Odotamme positiivista kurssireaktiota ja pysymme osakkeessa tiukasti mukana.

Kiikarit kannattaa virittää oikeastaan jo torstaille jolloin jenkki-inflaatiosta saadaan seuraavat datapisteet (kuluttajahinnat, CPI). Tänään Yhdysvalloista pienyritysten luottamusindeksi NFIB. Keskuspankkiireista äänessä Fedin Powell ja EKP:n Liikanen.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
USA:n työttömyysasteen odotetaan tänään laskevan jo 4,0 % tasolle
Seuraava
USA vetäytyy Iran-diilistä – kauppajännitteisiin muualle ei suurta vaikutusta