15.03.2018

  • Markkinat varovaisina ja hakemassa uutta suuntaa
  • Larry Kudow Trumpin taloudelliseksi neuvonantajaksi
  • Italiasta meinasi tulla jobinpostia

Näkemyksemme tällä vuodelle on, että tuotot tulevat maltillistumaan ja volatiliteetti kasvaa. Tämä jos osuu niin erilaiset ”sahaavat” ja poikittain liikkuvat kurssiliikkeet tulevat yleistymään. Nyt tuntuu markkinoilta juurikin siltä. Tammi- ja helmikuun vaihteessa nähty jyrkkä osakekurssien lyhytaikainen pudotus on useilla markkinoilla jo lähes kurottu kiinni ja lisänousuja ajatellen tuntuu olevan bensa tankissa aika vähissä.

Asiaa ei auta se, että Trump sekoittaa Valkoisen talon avainhenkilöstöä kuten reality-ohjelmassaan ”The Apprentice”. Eikä myöskään se, että tuontitullit ja niiden ympärillä kuultava retoriikka aiheuttavat pelkoja taloudellisen protektionismin lisääntymisestä. Jotkut puhuvat kauppasodasta – sama asia.

Viimeisin uutinen Valkoisen talon työkierrosta on se, että potkut saanut taloudellinen neuvontaja Gary Cohn korvattiin ex-fediläisellä, nykyisin tv:stä (CNBC) tutulla Larry Kudlowlla. Kudlow tunnetaan markkinaliberaalina, joka kannattaa sääntelyn purkamista ja suhtautuu melko kriittisesti keskuspankkien kykyyn ohjata markkinoita. Eilen hän ensi töikseen kommentoi pyrkivänsä tekemään yritysveroalesta pysyvämmän ja kannattavansa kovaa linjaa ulkomaankaupassa Kiinan kanssa. 

Osakkeiden puolesta puhuu kuitenkin USA:n helmikuun inflaatioluvut, jotka indikoivat sen kehittyvän oikeaan suuntaan, mutta maltillisesti. Tämän kaltainen kehitys tukee näkemystä siitä, että Fedin ei tarvitse lähteä kiristämään nostotahtiaan, joka tekisi riskinottohalukkuudelle (lue: osakkeiden omistamiselle) hallaa.

Viime päivien alhainen vaihto osakemarkkinoilla saattaa olla jo merkki siitä, että ensi viikon Fedin kokousta (21.3.) jo odotellaan melko varovaisessa moodissa. EKP:n Draghi puhui eilen, että vahvaa euroa ei pysty täysin selittämään talouden kehityksellä ja se painaa inflaationäkymiä. On siis edelleen kaikki syy uskoa EKP:n pysyvän ohjauksessaan ja odottaa ensimmäisiäkään korkojen nostoja vasta hyvän matkaa ensi vuoden puolella.

Italiassa eilen populistisen Pohjoisen liigan Salvini väläytti eilen mahdollisuutta hallitusyhteistyöstä Viiden tähden liikkeen kanssa ja se sai markkinat hetkeksi haukkomaan henkeään. Populistikoalitio Italiaan olisi euroalueen markkinoille lähinnä mieto versio polonium-210 –cocktailista. Salvini onneksi otti kommenttejaan melko selväsanaisesti hetkeä myöhemmin. Tähän trilleriin saataneen vielä jatko-osia.

Korkojen nousu tuntuu olevan tällä hetkellä paussilla, mutta näkemyksemme on, että etenkin euroalueella nousuvaraa on edelleen reilusti. Tänään uutta suuntaa haetaan USA:n maaliskuun Empire Manufacturing- ja NAHB-asuntohintaindekseistä. Myös Brexitistä odotettavissa uutisia EU-lähettiläiden kokouksen päättyessä tänään.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
USA:n inflaatiokehityksen vakaus tänään puntarissa
Seuraava
Venäjän ja länsimaiden välille lisää kitkaa