07.11.2018

Miikka Kuusi

Miikka Kuusi

Head of Trading desk, Investment Desk, Arvopaperinvälitys
Sijoitustoiminta - Markets
Helsinki
+358 46 714 7153
  • Tuloksena jakautunut kongressi; Republikaanit pitivät senaatin hallinnan, edustajainhuone demokraateille 
  • Talouskasvu, korot ja kauppasota jatkossakin isoin ajuri riskimarkkinoille 
  • Seuraavaksi huomio Fedin huomiseen kokoukseen

Yhdysvaltojen välivaaleissa kävi oikeastaan juuri niin kuin markkinoilla odotettiin eli demoktraatit voittivat enemmistön edustajainhuoneessa, mutta republikaanit säilyttivät enemmistön senaatissa. Käytännössä tulos tekee Trumpille hyvin vaikeaksi saada mitään sisäpolitiikkaa toteutettua (lisää veroleikkauksia), talouspolitiikka jatkunee ennallaan eikä vaalien tuloksella pitäisi olla merkittäviä vaikutuksia talouteen lyhyellä aikavälillä. Demokraatit puolestaan pääsevät edustajainhuoneen myötä halutessaan aloittamaan erilaisia edustajainhuoneiston tutkimuksia Trumpista ja voivat vaatia Trumpia todistamaan valan alla. Vallasta Trumpia demokraatit eivät voi ajaa ja minkäänlaisilla tuomioilla on tässä vaiheessa turha spekuloida, mutta otsikoissa erilaiset tutkinnat tulevat olemaan. Odotetun vaalituloksen myötä markkinareaktioiden pitäisi olla varsin neutraali ja uskomme talouskasvun, kauppasodan ja korkojen nousun olevan isot ajurit riskimarkkinoille jatkossakin. 

Markkinoilla liikkeet olivat eilen maltillisia välivaalien alla. Eruooppa jäi pienelle miinukselle ja Amerikka puolisen prosenttia ylös. Aasiassa kauppaa on käyty noin puolen prosentin laskussa useimmilla markkinoilla ja aamulla euroopan pörssit avautuivat noin puolen prosentin nousuun. Tulokset eivät juurikaan liikuttaneet myöskään valuuttoja tai korkoja. USA:n ja Saksan 10 vuotiset korot ovat käytännössä eilisillä 3,19 % ja 0,43 % tasoilla.  Dollari on hieman heikentynyt ja on nyt 1,147. 

Talousluvuista eilen saatiin euroalueelta tuottajahintoja, jotka jatkoivat nousussa ja nousuvauhti oli korkeimmalla tasolla sitten vuoden 2011. Mikäli tuottajahinnat pysyvät nousussa, lyönee se viiveellä läpi myös inflaatioon. Tänään kalenterissa on vain vähittäiskauppalukuja euroalueelta. Seuraavaksi huomio keskittyy Fedin kokoukseen, joskin senkin pitäisi olla välikokous josta ei pitäisi yllätyksiä tulla. Seuraavaa koronnostoa odotetaan edelleen joulukuulle ja ensi vuodelle odotuksissa on kolme koronnostoa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Pörsseissä hiljaista ennen Yhdysvaltojen välivaaleja
Seuraava
Riski maistui sijoittajille välivaalien jälkeen
Miikka Kuusi