02.05.2018

  • Fedin kokous tänään – ei uutta odotettavissa
  • Alkuviikon talousdata heikon puolelle
  • Apple korvaa tasaantuvaa laitemyyntiä palveluilla

Markkinat eri puolin maailmaa odottelivat eilen kiltisti muuttumattomilla tasoilla, jotta meikäläiset pääsee helposti takaisin kyytiin mukaan vapun jälkeen.

Dollari jatkoi vahvistumistaan euroa vastaan ja nyt mennään tasan 1,20. Jotkut ovat tätä ihmetelleetkin, mutta vastauksemme ihmetyksiin löytyy korkoerosta, keskuspankeista ja talouskasvunäkymistä. Jo nykyiselläänkin korkoero on ennätystasoilla ja talouden meno tuntuu vain eriytyvän Yhdysvalloissa ja euroalueella. Fedin koronnostoille on nähtävissä vain vähän muita skenaarioita kuin eteneminen junan lailla, kun taas EKP jatkaa sitkeästi ostojaan ensimmäisenkin koron noston häämöttävän (ehkä) jossain ensi vuoden lopulla.

Toki voidaan spekuloida, että jos johonkin suuntaan tilanne seuraavaksi muuttuu niin euroalueen suhteellisen momentin hyväksi, mutta ei se nyt ihan rehellisesti kovin akuutilta skenaariolta tunnu. Olemme hiljattain myös laittaneet rahoja sinne missä juttumme ovat, eli kääntäneet valuuttasuojattuja USA:n osakesijoituksia dollarimääräisiksi.

Tänään tilanteeseen haetaan uutta suuntaa Fedin kokouksesta, joskaan isoja uutisia emme usko tänään saatavan. On erittäin epätodennäköistä että Fed edes vihjaa muuta kuin kommunikoidun nostoaikataulun pitävän.

Alkuviikon talousdata ei ole sävyttänyt. Teollisuuden ISM USA:sta tippui alhaisimmalle tasolleen sitten viime vuoden kesän. Kauppasodan uhalla on toki osansa luottamuksen laskussa ja uskomme sen asian lopulta selviävän. USA:n Mnuchin delegaatioineen on parhaillaan Kiinassa asiasta neuvottelemassa. Yhdysvaltojen yksityistalouksien tulot ja kulutus maaliskuussa olivat odotuksia alhaisemmat ja myös helmikuun lukuja tarkistettiin piirun verran alas.

Euroalue sai kuukauden jatkoaikaa USA:n tuontitulleihin siten, että ne astuvat voimaan 1.6. ellei uusiin neuvottelutuloksiin päästä. USA:n hienoisen liennyttävä ote muitakin kauppaosapuolia (mm. Australia, Brasilia ja Argentiina) kohtaan on mielestämme kohtalainen indikaatio sen puolesta, että kauppasotapuheiden aiheuttama epäluottamus markkinoilla alkaisi asteittain väistyä.

Applen vahva osavuosikatsaus eilen osoitti lähinnä sen, että älypuhelinmarkkinan ripeimmän kasvun taittuminen satuttaa Applea selvästi vähemmän kuin sen kilpailijoita. Maailmalla on nopin 1,3 miljardia Applen laitetta ja yhtiö onnistuu siihen infrastruktuuriin myymään palveluja tahdilla, joka auttaa ylläpitämään hyvää kokonaiskasvua. Laitteet edustavat enää noin 60 prosenttia Applen liikevaihdosta. Palvelujen liikevaihto nousi tammi-maaliskuussa peräti 31 % ja tulee mielestämme jatkossakin olemaan kasvun tärkein ajuri.

Vahva Apple auttoi koko teknosektorin eilen nousuun muuten vaisussa markkinassa. Tänään kasino avaa eilisiltä päätöstasoilta.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Korkotaso puhaltaa vastatuulta osakkeille
Seuraava
Fed ei hievahtanutkaan – markkinoiden reaktio hieman hermostunut