06.02.2017

  • Yhdysvaltojen uusien työpaikkojen määrä positiivinen yllätys, mutta…
  • …palkkakehitys jäi odotuksista
  • Vilkas tulosviikko alkaa

Markkinoiden viime viikon kohokohta saatiin perjantaina iltapäivällä, kun Yhdysvaltojen viralliset työmarkkinatilastot julkaistiin ja hyvät lukemat (227 000 uutta työpaikkaa vs. odotus 180 000) tukivat riskimarkkinoita. Huomataan kuitenkin, että vahvat ADP:n työpaikkaluvut olivat todennäköisesti nostaneet todellisia odotuksia. Alakomponenteista pisti silmään etenkin palkkakehityksen odotettua heikompi tahti, joka hieman laski odotuksia Fedin lähikuukausien koronnostosta. Tämä vähän jarrutti dollaria.

Trumpin antama tuki näkemyksille pankkiregulaation höllentämisestä auttoi sekin riskitunnelmia. Uudesta asiasta sääntelyn keventämisessä ei toki ole kysymys, vaan aihe oli Trumpilla merkittävä teema jo vaalikampanjan aikana. Jenkkipankit olivat luonnollisesti perjantain kärjessä noin 3-5 % nousuilla. Tälllä viikolla Trumpin kalenterissa tärkeä tapaaminen Japanin pääministeri Aben kanssa perjantaina.

Ostopäällikköindeksejä saatiin molemmin puolen valtamerta: euroalueella palvelualojen näkymät kohenivat hieman odotuksia enemmän ja Yhdysvalloissa hieman jäätiin odotuksista. Isossa kuvassa tasot ovat kuitenkin erittäin vahvat.

Tänään käynnistyy erittäin vilkas viikko Q4-tulosjulkistusten suhteen ja etenkin pohjoismaissa pitää kiirettä. Helsingin pörssissä noin kolmannes kaikista tuloksista on ennen tätä viikkoa tiedossa ja tähän asti negatiivisia yllätyksiä on tullut määrällisesti enemmän kuin positiivisia. Kannattavuus on kuitenkin ollut odotetulla tasolla (liikevoittomarginaali noin 10,5 %) ja myös euromääräinen tuloskertymä on toistaiseksi Helsingissä plussalla odotuksiin nähden.

Tänään käynnistyy erittäin vilkas viikko Q4-tulosjulkistusten suhteen ja etenkin pohjoismaissa pitää kiirettä

Makrodataa saadaan tällä viikolla vain vähän. Saksan teollisuuden uudet tilaukset joulukuulta julkaistaan tiistaina ja maan ulkomaankauppaluvut torstaina. Perjantaina Yhdysvalloista kuluttajaluottamus ja Kiinasta ulkomaankauppadataa.

Aasian osakemarkkinoiden positiivinen vire ei ollut aivan riittävästi saamaan Eurooppaa (-0,3 %) plussa-avaukseen. Tulokset fokuksessa ja poliittinen epävarmuus etenkin Trumpin, mutta myös Ranskan presidentinvaalien suhteen. Yhdysvalloissa 86 firmaa S&P 500 -indeksistä ja Euroopassa 80 yhtiötä STOXX 600 -indeksistä raportoivat.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Jenkkien työmarkkinasta uudet eväät Fedille?
Seuraava
Riski ei tunnu maistuvan – euroalueen politiikka otsikoissa