20.04.2016

  • Euroalueen luottokysyntä nousussa
  • Tuloskaudesta ei suuria yllätyksiä
  • Huomenna EKP:n kokous


Markkinat intoutuivat eilen varsin kovaan menoon Euroopassa (+1,6 %), mutta Yhdysvalloissa suunta ei ollut yhtä selkeä. USA:n uudet rakennusluvat ja asuntoaloitukset jäivät hieman odotuksista. Euroopasta ei saatu eilen merkittäviä talouslukuja. Keskuspankkiireista Fedin Rosengren varoitteli kylmän käyvän niille, jotka eivät usko Fedin nostoihin.

Tuloskausi etenee varsin yllätyksettömissä merkeissä. Yhdysvalloissa tulokset ovat toistaiseksi ylittäneet ennusteet noin 75 % tapauksista mikä on melko lähellä historiallista keskiarvoa lähivuosilta ja etenkin merkki siitä että rima on asetettu tällä kertaa (lue: jälleen) erittäin alas. Liikevaihtojen kasvun suhteen on ollut hieman nihkeämpää.

Öljyn ympärillä teemana ollut öljytyöntekijöiden lakko Kuwaitissa oli ja meni. Hinta kääntyi hienoiseen laskuun, mutta isossa kuvassa ylitarjonnan säilyminen tai vaihtoehtoisesti lasku on se mikä hintaa tulee ajamaan.

EKP:n tuorein kysely pankeille kertoi lainamarkkinan olevan melko hyvässä vireessä. Lainananto yrityksille on hieman löystynyt sitten edellisen kyselyn ja luottokysyntä on jatkanut nousussa. Asuntolainojen myöntäminen on ollut vastatuulessa uusien EU:n asettamien luottokelpoisuuden mittaamiseen liittyvien direktiivien takia.

Tänään Aasiassa markkinat ovat Japania lukuun ottamatta ja varsinkin Kiinassa miinuksella, jossa maan keskuspankki on jatkanut kommunikointiaan aiempaa niukemman elvytyksen puolesta. Shanghain ja Shenzenin osakkeet ovat noin 4 % laskussa. Japanin viennistä saatiin maaliskuun osalta positiivinen datapiste. Japanin keskuspankin seuraava kokous ensi viikolla tulee olemaan mielenkiintoinen.

Euroopassa tunnelmat jatkavat aika hyvänä öljyn hinnan Aasian osakkeiden laskusta huolimatta – markkinat avaavat eilisten reippaiden nousujen jälkeen vain noin 0,3 pakkaselle.

Kalenterissa tänään USA:n vanhojen asuntojen kaupat ja EKP:n Draghin puheenvuoro. Huomenna EKP:n kokous. Rauhallinen päivä odotettavissa tänään.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Yritysten tulokset piristivät tunnelmia
Seuraava
EKP:n iltapäiväkahvit