16.01.2019

  • Mayn ehdotus tyrmättiin kanveesiin
  • Punta vahvistunut– markkinat hinnoittelevat (hard-)Brexitiä epätodennäköisemmäksi
  • USA ja Kiina istuvat alas 30.1.

Mayn ehdotus hävisi täysin pystyyn ja parin vuoden Brexit-säätö on tuottanut toistaiseksi pyöreän nollan. Maanantaina järjestetään uusi epäluottamusäänestys pääministeriä vastaan. Hän kuitenkin selvinnee siitä, koska konservatiivit eivät halua uusiin vaaleihin, koska ne voittaisi todennäköisesti Labour.

Tämän jälkeen Maylla (ja konservatiiveilla) on mielestämme aika vähän muita vaihtoehtoja kuin alkaa nostamaan uutta kansanäänestystä pinnalle. Sillä saattaisi vielä onnistua pitämään Labourin loitolla ja pysyä itse vallassa, koska sehän tässä nyt kuitenkin tärkeintä on, jos ihan rehellisiä ollaan. Uudelle kansanäänestykselle annetaan jo lähes 50 % todennäköisyys. Älyttömintä tässä kaikessa on se, että show todennäköisesti venyy vielä pitkään.

Markkinat jakselivat eilen kohtalaisen mukavasti, kun Fedin johtoporras edelleen rauhoitteli odotuksia korkopolusta. Brexit ei kiinnostellut muuten kuin puntaa, joka vahvistui. USA:n osakkeet nousivat hieman euroaluetta enemmän. Riskilisät tulivat sisään kaikkialla. Euro vahvistui dollaria vastaan,.

Draghi puhui euroalueen talouden odotettua heikommasta kehityksestä, mutta taantumariskit hän sivuutti puhumalla hidastuvasta kasvusta, joka toki saattaa Draghin mukaan kestää odotuksia pidempään. Rahapoliittisia toimenpiteitä tarvitaan jatkossakin. Korkoa ei voi juuri laskea, mutta kikkaboksista löytyy muutakin. EKP:n koronnostolle kuluvana vuonna annetaan enää selvästi alle puolikkaan todennäköisyys ja suunta on nollaa kohti.

USA:n yritysten Q4-tuloksia. Wells Fargo ja JPMorgan jäivät Citigroupin tavoin vaisuiksi. Goodyear (-13 %) laski ohjeistustaan. Talousluvuissa New Yorkin Fedin ostopäällikköindeksi laski alimmalle tasolleen sitten toukokuun 2017, eli PMI-näkymät eivät ole ainakaan tämän perusteella kääntymässä nousuun.

USA ja Kiina tapaavat seuraavaksi Washingtonissa 30.-31.1. Optimismi siitä ja kyyhkyilevä Fed pitää kohtalaisia riskitunnelmia toistaiseksi yllä.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Kiinalta odotettua lisäelvytystä hidastuvan talouskasvun tukemiseksi
Seuraava
May... jatkoon, mutta lisänäyttöjä vaaditaan jatkuvasti