07.03.2016

  • Alkavan viikon odotetuin tapahtuma on Draghin puheenvuoro
  • Hyviä talouslukuja viime viikolta
  • Wärtsilä kompuroi kyseenalaiseen kerhoon


Markkinoilla kirjattiin perjantaina päivän päätteeksi kolmas perättäinen nousuviikko. Tunnelmat ovat nousussa etenkin kohentuvan raaka-aineiden sentimentin myötä. Merkittäviä uusia teemoja viime viikko ei tarjonnut. Taantuma- ja deflaatiopelot työnnettiin hieman etäämmälle. Öljyn hinnassa niinkin ihmeellinen tilanne, kuin hinnan alkaminen numerolla neljä, alkaa näyttää taas täysin mahdolliselta.

Talousluvuissa Yhdysvaltojen palvelualojen ISM meni yli odotusten ja samoin teki helmikuun uusien työpaikkojen määrä. Kysymyksiä herätti tuntiansioiden vaatimaton kehitys, joka on ollut myös Fedin kommenteissa esillä. Nettona mentiin luvuissa kuitenkin isosti plussalle. Yhdysvaltojen talouslukujen laajaa kehitystä kuvaavat indeksit olivat nousun uralla jo ennen em. lukuja ja nyt trendi voimistui.

Alkavan viikon kohokohta on EKP:n tiedotustilaisuus torstaina. Odotamme pääjohtaja Draghin laskevan talletuskorkoa ja kasvattavan ostoja nykyisestä 60 miljardin euron viikkotahdista. Näitä odotuksia on toki jo hinnoissa, mutta emme väheksy mahdollisuutta sille, että Draghilta tulisi myös jotain täysin uutta. Todennäköisin kani hatusta olisi osto-ohjelman merkittävä laajentaminen valtionlainojen ulkopuolelle. Eurooppalaiset osakkeet ovat siis jo ottaneet jo pohjista ylös, mutta näkemyksemme mukaan EKP:n paketti torstaina tulee tukemaan niitä lisää.

Wärtsilä ilmoitti tänään aamulla yhtiön sisäisen tarkastuksen löytäneen poikkeamia merimoottorien polttoainekulutustesteissä. Testeissä poikkeamat olivat 1 % tasolla ja yhtiön mukaan poikkeamat ovat saattaneet koskea 2 prosenttia kaikista toimituksista. Yhtiö kertoo rajallisen joukon ihmisiä vaikuttaneen testituloksiin ja ottavansa asian erittäin vakavasti. Volkswagenin ja Nokian Renkaiden testivilpit ovat vielä sen verran tuoreessa muistissa, että tämän kaltaista maineriskin realisoitumista ei edes laadukkaaksi mielletyn Wärtsilän osake kestä ilman kurssilaskua. Yhtiö järjestää asiasta tiedotustilaisuuden myöhemmin tänään.

Aasiassa on meno ollut viikon aluksi epäyhtenäistä ja Euroopassa kurssit ovat avauksessa lähes muuttumattomina. Kalenteristakaan ei löydy tälle päivälle tärkeitä lukuja. Torstaita kyttäillään ja viikon alku jäänee melko rauhalliseksi.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
​Toinen nousuviikko on puhdistanut ilmaa​
Seuraava
Markkina poikittaisliikkeessä torstaihin asti?