18.01.2019

  • Kauppasodan ympärillä positiivista kuhinaa
  • USA:n makrodatan happanemisen soisi loppuvan
  • Tänään USA:n teollisuustuotanto ja kuluttajaluottamus

Eilisen illan ja yön aikana uutiset täyttyivät uusista huhuista kauppasotaneuvottelujen edistymisestä. Kyse oli lähinnä siitä, että valtionvarainministeri Mnuchin olisi kehottanut Trumpia purkamaan tulleja hyvän tahdon osoituksena ja saada siten 30.1. jatkuville neuvotteluille paremmat lähtökohdat. 

Samalla oli huhuja siitäkin, että Trump etenisi autotulleissa ja painostaisi myös euroaluetta neuvottelemaan kauppaehtoja uusiksi.

Näistä vatvomisista ei ole kovin mielekästä vetää sijoituksellisia johtopäätöksiä, kun tilanteet muuttuvat lähes päivätasolla.

Parempaa konkretiaa saatiin talousluvuista, kun Philly Fed –indeksi meni otsikkotasolla jopa yli odotusten. Eteenpäin katsova indeksikomponentti tosin vaisumpi, joten kokonaiskuva jää melko neutraaliksi. Neutraali ei ole kuitenkaan huono ottaen huomioon miten surkeasti makrodata on kehittynyt. Ei nuolaista vielä, mutta oltaisiinko tässä jo lähempänä jonkinlaista käännekohtaa USA:n talousdatalle?

Kauppasotaoptimismi näkyi loogisesti kertoimella Aasiassa, jossa osakkeet päätyivät prosentin pari plussalle riippuen markkinasta. Japanin joulukuun inflaatioluvut osuivat odotuksiin tasolle 0,3 % (y/y).

Päivän Brexit-päivitykseen riittää tieto siitä, että äänestys Mayn uudesta ehdotuksesta siirrettiin ensi maanantailta reilun viikon päähän tiistaille 29.1. May kuitenkin esittää parlamentille maanantaina… jotain. Uudesta kansanäänestyksestäkin on keskusteltu, mutta edes oppositio (Labour) ei sitä suoraan ainakaan vielä vaadi. Kaikki toimenpiteet, kuten uusi kansanäänestys, joka pitkittää prosessia olisivat myrkkyä brittien taloudelle ja punnalle.

USA:n Q4-tuloksista pankit ovat olleet totutusti aikaisin liikkeellä. Sävy on ollut ihan kohtalainen. Itse numeroita rohkaisevampaa on ollut se, että peruspankkitoiminta ja luotonanto ovat pitäneet paremmin ja trading-operaatiot ovat performoineet heikommin.

Isossa kuvassa markkinoiden kuluvan vuoden tuloskasvuodotukset S&P 500 yhtiöille ovat laskeneet noin 10 % tuloskasvusta noin 6 % tasolle. Eli on tässä hinnoissakin jo kaikenlaista hidastumista. Tätä vasten pankkien tulokset ovat olleet mielestämme ihan ok, mutta odotellaan nyt vielä suurempaa otantaa.

Tänään USA:n teollisuustuotantoluvut joulukuulta. Tuotannon odotetaan hidastuneen jo 0,2 % vuosikasvuun (aik. 0,7 % y/y). Kuluttajaluottamuksesta saadaan dataa Michiganin yliopiston indeksistä, jonka odotetaan laskeneen selvästi maltillisemmin. Työpaikkoja vielä riittää ja palkatkin ovat hitaassa mutta tasaisessa nousussa, eli ei jenkkikuluttajalle vielä ainakaan suurempaa hätää ole.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
May... jatkoon, mutta lisänäyttöjä vaaditaan jatkuvasti
Seuraava
”Blue Monday” oli markkinoilla nimensä veroinen