04.05.2018

  • Euroalueen inflaatiolta on puhti pois
  • Kiinan palvelualoilta piristävää dataa heikomman jakson jälkeen
  • Heads-up USA:n työmarkkinaraporttiin klo 15:30

Osakemarkkinat jäivät Euroopassa selvästi miinukselle, mutta Yhdysvalloissa meininki kohentui varsinkin kaupankäynnin päätöstä kohti. Punainen jäi kuitenkin pääväriksi markkinataulukkoon (ks. alla).

Kovin suuria uutisia ei eilen kuultu. Euroalueen inflaatio oli makrodatan ykkösjuttu ja se lipsui jopa odotuksia enemmän. Pohjainflaatio, eli inflaatio ilman ruoan ja energian hintamuutoksia hidastui huhtikuussa vuositasolla jo 0,7 %:iin markkinoiden odotettua 0,9 %. Laskua maaliskuun tasosta 0,3 prosenttiyksikköä. Kuluttajainflaatio (CPI) oli 1,2 %. Korot tulivat näistä luvuista oikeutetusti alas.

Yhdysvalloissa sama laulu, kun palvelualojen ISM laski odotuksia enemmän. Hyvää talouskasvua indikoivilla tasoilla toki ollaan edelleen, mutta suuntaa markkinat pelaavat ainakin lyhyellä tähtäimellä. Emme silti ole huolissamme jenkkien talouden yskimisestä katsomme sitten makrodataa tai korkotasoja.

Kiinan talouskasvusta saatiin tänään aamulla uusi datapiste, kun Caixinin laskema palvelualojen ostopäällikköindeksi nousi huhtikuussa katkaisten täten useamman kuukauden laskuputken. Tärkeä luku, joka lisää uskoa siihen, että nimenomaan palvelusektori jatkaa Kiinan kokonaistalouskasvun veturina.

Neuvottelut USA:n ja Kiinan välisistä kauppasuhteista jatkuvat Kiinassa. Mitään konkreettisia uutisia ei vielä ole kuultu – vain epämääräisiä luonnehdintoja neuvottelujen etenemisestä ”rakentavassa hengessä”. 

Tänään kuullaan USA:n työmarkkinan kehityksestä. Uusien työpaikkojen määrä on heitellyt helmikuun 326,000 ja maaliskuun 103,000 välillä, joten näemme vain toissijaista merkitystä sillä minkä numeron lottokone tänään huhtikuulle arpoo. Sen sijaan palkkojen kehitys on myös työttömyysaste ovat merkityksellisiä inflaationäkymien kannalta. Markkinat odottavat palkoille 0,2 %:n kuukausinousua joka toisi palkkainflaation 2,7 %:iin vuositasolla. Työttömyysasteen odotetaan jatkavan hidasta mutta tasaista laskuaan nyt jo 4,0 %:iin ja sen mahdollisesti toteutuessa ollaan jälleen hieman lähempänä palkkojen (ja siten inflaation) aikaisempaa rivakampaa nousua.

Perjantai on alkanut Aasiassa hienoisella kurssilaskulla ja odotamme rauhallisissa merkeissä edettävän iltapäivään asti kunnes USA:n työmarkkinaraportti potentiaalisesti liikuttaa markkinaa klo 15:30.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Fed ei hievahtanutkaan – markkinoiden reaktio hieman hermostunut
Seuraava
Varovainen startti viikolle, mm. Iran ja öljy valokeilassa