08.12.2017

  • Maltillista palkkainflaatiota odotuksissa Yhdysvalloista
  • Brexit-neuvottelut siirtyvät seuraavaksi kauppasuhteisiin
  • Kiinan vienti kasvoi ja markkinat reagoivat positiivisesti

Tänään tuoretta dataa uunista ulos jenkkien työmarkkinasta. Kuten jo jonkin aikaa on ollut, huomio on etenkin palkkojen kehityksessä. Konsensus odottaa 0,3 % kasvua kuukausitasolla (2,7 % y-o-y). Tästä jos selvästi jäädään, on se isku palleaan inflaatio-odotuksille. Fedin joulukuun nosto on hinnoissa jo täysin, mutta ensi vuoden suhteen epävarmuuteen haetaan suuntaa juurikin esimerkiksi em. palkkainflaatiosta.

Yhdysvaltojen kongressi antoi liittovaltion velkakatolle pari viikkoa jatkoaikaa. Tämä oli osapuilleen joka ikisen markkinoita seuraavan tahon odotuksissa. Pidemmästä jatkoajasta sovitaan näillä näkymin 22.12.

Euroopan politiikassa otsikot ovat pysytelleet tutuissa teemoissa. Brexit-neuvottelut nykivät eteenpäin - tällä kertaa Irlannin rajasta saatiin sopu brittien ja EU:n välille. Seuraavaksi siirrytään kakkosvaiheeseen, eli käytännössä aletaan puhua kauppasuhteista yksityiskohtaisemmin.

Markkinat avaavat vahvan Aasian kaupankäyntisession perässä plussalle myös Euroopassa. Kiinan vahvat ulkomaankauppaluvut, joiden mukaan etenkin vienti otti kunnon harppauksen eteenpäin, ovat piristäneet tunnelmia laajalti. Kiinan vienti kasvaa = globaali kysyntä kasvaa = talouskasvuodotukset jatkavat vahvoina.

Bitcoinin hinta on jatkanut hurjaa nousuaan. Aihetta käsiteltiin taas eilen CNBC:lläkin ja suurin kiire taisi olla grafiikkamiehellä, jonka homma oli päivittää ruutuun aina se tuhatluku, jonka kryptovaluutta sillä hetkellä kesken ohjelman puhkaisi. Futuurimarkkina avaa CME:n ilmoituksen mukaan 18.12. Lisääntyykö vola, paljon mahdollista. Muuta kantaa tähän koko hassutteluun ei oikein ammattimaisen sijoittajan hattu päässä pysty ottamaan.

USA:n työmarkkinadatan lisäksi tänään agendalla Michiganin yliopiston keräämä kuluttajaluottamusindeksi ja Yhdysvaltojen tukkuvarastotasot. Euroalueelta saadaan lokakuun kauppataseet Saksasta ja Iso-Britanniasta, sekä Ranskaan teollisuustuotanto niin ikään lokakuulta.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
USA:n kongressi laskee veroja ja nostaa velkaa
Seuraava
USA:n palkkakehitys sutii edelleen tyhjää