11.12.2017

  • Veropaketti pomppoilee kongressissa
  • Trumpin kannatus enää alle 1/3
  • Euroalueen pankkiosakkeet nousussa

Yritykset runnoa edustajainhuoneen ja senaatin hyväksymät verouudistukset yhteen jatkuivat viikonloppuna. Molemmissa huoneissa äänestysmarginaalit ovat niukat. Asiaa ei helpota se, että viikonloppuna löytyi jälleen uusi senaattori (Susan Collins, R-ME), joka ilmoitti sittenkin harkitsevansa jopa koko uudistuksen vastustamista. Tavoitteena on lehtitietojen mukaan edelleen saada paketti maaliin ennen juhlapyhiä.

Samalla Trumpin kannatus on valahtanut jo 32 %:iin ja tyytyväisyyttä kansa kokee lähinnä vain talouden hoitoon liittyvissä asioissa. Mikäli veroehdotus kuitenkin (vastoin odotuksia) karahtaa kiville tullee se laskemaan kannatusta entisestään ja siinä saattaa olla riski entistä radikaalimpiin toimiin presidentin taholta.

Perjantaina saatiin Yhdysvalloista viikon tärkein talousdata ja déjà vu -linjalla jatkettiin. Uusia työpaikkoja syntyi 228,000 (vs. odotus 195,000), mutta palkkainflaatio 2,5 % (y-o-y) jäi hieman odotuksista (2,7 %). Myös edellisen kuun palkkojen noususta tarkistettiin 0,1 % pois. Työttömyysaste säilyi ennallaan, eli uusiin pesteihin on löytynyt porukkaa työvoiman ulkopuolelta.

Pankkiosakkeet keulivat viikon päätteeksi euroalueella 2-3 %, kun epävarmuus pankkien liiketoiminnan ympärillä hieman helpotti. Käytännössä ns. Basel-komitea (kansainvälisen järjestelypankin suojissa toimiva pankkien toimintaa valvova elin) määritti pankkien uudet riskipainolattiat, eli sen paljonko pankeille sallitaan vapaista käsiä omien riskipainolaskentamalliensa suhteen. Komitean lopputulema vastasi odotuksia, mutta epävarmuuden poistuminen huojensi tunnelmia pankkiosakkeiden ympärillä.

Näkemyksiä ensi vuoden markkinakehityksestä julkaistaan aina tähän aikaan vuodesta ja itsekin luin pari nivaskaa. Melko tutun kuuloisella linjalla on tähän asti menty: osakemarkkinat nousevat n. 5-7 % ensi vuonna mikäli on muutamien maailman suurimpiin lukeutuvien pankkien strategeja uskominen. Taalerin näkemys on vielä piirustuspöydällä – palataan siihen.

Ei merkittävää talousdataa tänään. JOLTS-raportti kertoo uusien avoimien työpaikkojen määrästä Yhdysvalloissa, NAFTA-neuvottelut jatkuvat, ja tottakai Brexit pitää madame Mayn ja EU-viskaalit kiireisinä. Markkinat avaavat perjantain päätöstasoille.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
USA:n työmarkkinadatasta suuntaviivoja rahapolitiikalle
Seuraava
Republikaanien enemmistö senaatissa saattaa kaventua