13.03.2018

  • Inflaation jatkuminen odotuksia nopeampana tekisi hallaa riskimarkkinoille
  • Italiassa PD jäämässä suosiolla oppositioon
  • Odottava tunnelma jatkuu klo 14:30 USA:n inflaatiolukuihin asti

Tänään klo 14:30 julkaistaan viikon tärkein makrodata, USA:n helmikuun inflaatioluvut. Tammikuussa inflaatiossa nähtiin piikki (kuukausitasolla 0,5 %) ja nyt odotetaan maltillisempaa kehitystä (0,2 %). Jos odotuksiin osutaan on vuositason pohjainflaatio (lue: inflaatio ilman ruoan ja energian hintamuutoksia) 1,8 %. Viime viikon perjantaina markkinoiden riskisentimentti koki selvän nykäyksen ylös, kun palkkojen nousun kerrottiin olleen helmikuussa varsin maltillista.

Mikäli tammikuussa nähty inflaation ripeä kiihtyminen saa tänään jatkoa, uskomme osakkeiden pelästyvän Fedin kiristystahdin mahdollisen kiihtymisen noustessa jälleen puheenaiheeksi. Markkinat ovat olleet selvästi herkemmällä reagoimaan ripeämpään inflaatioon kuin laiskempaan.

Markkinoilla mentiin eilen ilman yhtenäistä suuntaa ja isot uutiset olivat vähissä. Trump blokkasi asetuksella Broadcomin yritysvaltauksen Qualcommista vedoten kansalliseen turvallisuuteen. Aina kun politiikkaa astuu markkinoiden varpaille, on se pieni käsijarru riskisentimentille.

Kuvaavaa eiliselle on se, että korkomarkkinoilla USA:n 10-v kolmen korkopisteen peruutus huutokauppakysynnän osapuillleen vastattua odotuksia oli oikeastaan päivän suurin markkinaliike. Dollari heikkeni korkojen laskun vanavedessä hieman ja 1,23 tason päällä on nyt makoiltu perjantaista saakka.

Italian hallitusneuvotteluissa vaalien selkeä häviäjä demokraattinen puolue (PD) ilmoitti kaikille koalitionrakentajille, että se ei ole käytettävissä hallitukseen vaan jatkaa työtänsä oppositiosta käsin. Tämä oli varsin oletettu skenaario. Hallitustunnusteluista tullee vaikeat eivätkä uudet vaalit ole mielestämme edelleenkään poissuljettu vaihtoehto.

EKP:n Coeure puhui eilen kyyhkymäisiä euroalueen talouskasvusta mainiten muun muassa, että kasvu on vakaata ja laaja-alaista, mutta se on edelleen vahvasti riippuvainen kevyestä rahapolitiikasta ja että inflaatio ei ole vielä kolkuttelemassa tavoitetasoja. Vahvistusta siis sille, että korot tulevat jäämään alas vielä pitkään ostojen loppumisen jälkeen

USA:n inflaatiolukuja odotellaan – markkina ei odotetusti ole tehnyt avauksessa tänään yhtään mitään.
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Trump saattoi metallitullit voimaan, mutta varauksin
Seuraava
Valkoisen talon HR-osastolla kiire jatkuu