09.05.2018

  • Iranin talouspakotteet asteittain takaisin voimaan
  • Italian uudet vaalit alkavat olla selviö
  • Nokian Renkaat kärsi heikosta ruplasta

Trump kommentoi eilisessä puheenvuorossaan Irania odotetun negatiiviseen sävyyn luonnehtien sitä mm. suurimmaksi valtiolliseksi terrorismin tukijaksi ja siten USA odotetusti vetäytyy Iranin ns. ydindiilistä. Sopimuksen sisältö oli, että Iran saa talouspakotteisiin helpotusta sillä ehdolla, että se vetäytyy ydinaseohjelmastaan. Nyt näyttää siltä, että Iranin sanktiot astuvat asteittain voimaan 3-6 kk siirtymäajan jälkeen.

Markkinat eivät juurikaan uutisesta heilahtaneet. Osakkeet ja korot jatkoivat elämäänsä rauhallisesti ja dollari on jatkanut vahvistumistaan. Öljyn hinta vahvistui myös markkinoiden laskiessa parhaillaan paljonko globaalia tarjontaa Iranin aseman vaikeutuminen tulee pienentämään. Vajaan prosentin arvioita on tässä vaiheessa melko yleisesti esitetty.

Tärkeä aspekti on se miten USA:n kauppasuhteet toisaalta Kiinaan ja toisaalta euroalueen maihin tulevat kehittymään. Kiina ja EU-maat nimittäin tulkitsevat Iranin kysymystä siten, että diili on edelleen voimassa. Näkemyksemme on, että täysimittaisen kauppasodan riski ei ole nousussa Iranin ympärillä nyt tapahtuvien asioiden johdosta. Nyt vain käy niin, että neuvotteluihin tuli yksi asia lisää, eli yhteisymmärrykseen pitäisi päästä myös Iraniin suhtautumisesta.

Italiassa presidentti Mattarellan ehdotus virkamieshallituksesta teilattiin ja uuden vaalit kesällä näyttävät jo erittäin todennäköisiltä. Maan valtionlainat ja myös osakemarkkinat reagoivat negatiivisesti.

Taaleri Sijoitusideoiden Nokian Renkaat kärsi Q1:n aikana heikosta ruplasta siinä määrin, että kasvu ja tulos jäivät hieman odotuksista. Koko vuoden ohjeistus jätettiin ennalleen, eli nykyisillä valuuttakursseilla liikevaihto ja liikevoitto kasvavat viime vuoteen verrattuna. Yhtiön tuote- ja jakelupaletti sekä Keski-Euroopassa että Pohjois-Amerikassa on edelleen kehittynyt ja kysyntätilanne on hyvä. Uskomme yhtiön voittavan markkinaosuuksia loppuvuoden aikana. Tästä huolimatta uskomme koko vuoden tulosennusteita otettavan marginaalisesti (1-2 %) alas vaisun Q1:n seurauksena.

Tänään agendalla Yhdysvalloista saatavat tuottajahintainflaatioluvut, jotka toimivat lämmittelijänä huomenna julkaistaviin tärkeämpiin kuluttajainflaatiolukuihin.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Varovainen startti viikolle, mm. Iran ja öljy valokeilassa
Seuraava
USA:n inflaatiokuva maltillistumassa?