23.11.2017

  • Saksassa tilanne elää, uusien vaalien todennäköisyys on mielestämme alhainen
  • Euroalueen kuluttajaluottamus huipussaan
  • USA:n markkinat tänään kiinni

Jenkit tänään lomilla Thanksgiving-pyhän vietossa. Keräännytäänkö siellä perheen kanssa illalliselle vai mennäänkö teltan kanssa jonoon Black Friday -alennusmyyntejä odottamaan, en tiedä. Euroopassa ainakin kuluttajaluottamusindeksit takoivat eilen sellaisia (yli 15 vuoden) huippuja, että ostoinnon puutteesta ei talouskasvu ainakaan täällä jäämään kiinni. Eiköhän Black Fridaysta tänäkin vuonna raportoida ennätystason myyntilukuja.

Markkinat kääntyivät eilen iltapäivällä Euroopan aikaa hienoiseen laskuun, mutta Yhdysvalloissa markkinat pitivät jälleen kerran ihan hyvin pintansa. Dollari heikkeni Fedin edellisen kokouksen pöytäkirjojen paljastettua usean jäsenen ilmaisseen huolensa pehmeästä inflaatiosta. Myös inflaation tavoitetason mahdollisesta uudelleenmäärittelystä kuultiin alustavia ehdotuksia.

Tämä sai markkinat hinnoittelemaan koronnostoille alhaisempia todennäköisyyksiä ja maan 10 vuotinen valtionlainakorko painui. Euroalueella korkoliikkeet vain vähäisiä. Aasiassa Kiinan osakemarkkina on kerännyt huomiota reilun 2 % laskulla.

Saksassa vanhaa kunnon suurta koalitiota, eli Merkelin CDU:n ja Schulzin SPD:n liittoa, ollaan tuoreeltaan kaivamassa naftaliinista takaisin poliittiselle pelikentälle. Tilanne panttaa lähinnä SPD:n puolelta, jonka sisällä on Merkeliä pontevasti vastustava klikki.

Brexit-neuvotteluiden suhteen seuraava oleellinen päivämäärä on 4.12., jolloin PM Mayn on määrä esitellä uusi ja aikaisempaa korkeampi erorahapaketti EU:n Junckerille.

USA:n markkinat ovat tänään kiinni sekä osakkeiden että korkojen osalta. Euroalueella sen sijaan jotain sähinää. kun EKP:n lokakuun kokouksen pöytäkirjat julkaistaan ja PMI:t (euroalueelta, Saksasta ja Ranskasta) antavat suuntaa talouskehityksen suunnan arvaajille.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Korkokäyrä puhuttaa ja osakkeet samalla uusiin huippuihin
Seuraava
Kulutusinto Yhdysvalloissa huipussaan monestakin syystä