15.06.2016

  • Fed kokoustaa brexitin varjossa
  • Saksan 10-v korko käväisi miinuksella
  • Markkinat ylireaktion partaalla

Siitä tietää että jotain on markkinoilla meneillään, kun Fedin kokouspäivänä Fed ei ole agendalla ykkösenä.

Brexit dominoi otsikoita. Viimeisen vuorokauden aikana ainakin viisi gallupia ulkona ja tilanne on erittäin tiukka yhden tai kahden prosenttiyksikön marginaalilla jompaankumpaan suuntaan. Markkinoiden pokeri ei tätä kestänyt ja euroalueen osakkeet myytiin parin prosentin laskuun.

Positiivista oli se että kansainvälinen energiajärjestö IEA nosti öljyn kysyntäennustettaan. Tämä loi uskoa siihen, että öljyn hinnan nousu olisi tukevammissakin kantimissa kuin Ranskan lakkojen, Nigerian tuotanto-ongelmien ja Kanadan metsäpalojen varassa.

Eilen hermoja koeteltiin jo viidennellä peräkkäisellä laskupäivällä. Riskiassettien myynneistä saatuja rahoja sullottiin edelleen hurmiossa turvasatamiin ja niistä Saksan 10-vuotinen valtionlainakorko käväisi ensimmäistä kertaa historiassaan miinuksella.

Puntaa myytiin myös ja brittien valtionlainoja. Jopa Ranskan paperit kelpasivat tilalle turvaa tuomaan.

Enää ei pysty vähän olemaan puuttumatta tuohon ”turvasatama” termiin. Paljonkohan roll-down tuottoja sijoittajat odottavat vielä saavansa? Maailmassa on yli 8 biljoonaa (tuhatta miljardia) rahaa negatiivisen koron valtionlainoissa. Siihen kun lisää ennätyssuuret käteispainot niin loppuu helmitaulu kesken. Tämä pallo kun alkaa pyörimään toiseen suuntaan niin saattaa tulla kiire ihan erilaiseen turvaan.

Pistää miettimään, että ei se ehkä pöllömpi ajatus ole osakkeista maksaa se nykyinen reilun kympin P/E kun vaihtoehtona on lähinnä luopua tuottohakuisuudesta, joka nyt sijoittamisessa luulisi jonkinlaisen lähtökohdan olevan. Onko kymmenen vuoden päästä päässyt parempaan tulokseen holdaamalla miinuskoron eurobondeja vai ostamalla vaikka kasvavassa maailmantaloudessa operoivien eurooppalaisten keskimäärin 5 % osinkoa maksavien yritysten osakkeita?

Tämä strategia toki vaatii ison tiimalasin. Äkkitoipumiseen vaikuttaa olevan eväät vähissä ja EKP nakertaa ostoillaan niitä vähiäkin.

Sitä voi miettiä ja ottaa asiaan markkinoilla vapaasti kantaa. Ja ettei jää ihan pelkäksi hölinäksi, niin todetaan että me emme nollakoron valtionlainoja allokaatiossamme omista. Osakkeita kyllä ja etenkin eurooppalaisia. Finanssikriisi ei lopullisesti hajottanut markkinoita, eikä sitä tehnyt Kreikka eikä Kiinan kasvun rauhoittuminen eikä syöksy raaka-ainesyklissä. Ehkä sitä ei tee tämä brexit-puuhastelukaan.

Fedin kokous tänään illalla klo 21 ja huominen kommenttimme aiheesta tullee alkamaan: ” Fed jätti korot ennalleen ja Yellen toisti näkemyksensä siitä että toimiin ryhdytään kunhan tilapäiset häiriöt taloudessa poistuvat…”. Voi olla ettei maksa vaivaa kääntää kanavaa jalkapallosta Yellenin takia tällä kertaa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Same same, and not that different
Seuraava
Fed hieman odotettua varovaisempi