16.08.2018

Miikka Kuusi

Miikka Kuusi

Head of Trading desk, Investment Desk, Arvopaperinvälitys
Sijoitustoiminta - Markets
Helsinki
+358 46 714 7153
  • Valtionlainojen korot laskussa 
  • Kiina lähettämässä delegaation Yhdysvaltoihin neuvotteluihin 
  • Qatarilta 15 miljardin investoinnit Turkkiin

Keskiviikko oli osakemarkkinoille ruma päivä erityisesti Euroopassa Turkin tilanteen vähentäessä sijoittajien riskinottohalukkuutta. Osakemarkkinoiden lisäksi myös raaka-aineissa oli merkittävää hintapainetta ja esimerkiksi kupari laski lähes 4% ja raakaöljy 3 %. Turkissa osakeindeksit laskivat jopa 3,5 %, kun muu Eurooppa oli noin 1,5 % laskussa. Yhdysvallat indeksistä riippuen -0,5 % ja -1,2 % välillä alas palautuen hieman päivän loppua kohden. Aasian pörssejä painoi kiinalaisen teknojätin Tencentin eilinen tulos, joka jäi markkinaodotuksista. Tencentin osake laski New Yorkissa lähes 7 %. 

Globaalien taloushuolien nostaessa päätään ns. turvalliset valtionlainat kiinnostivat jälleen sijoittajia ja sekä USD-korot, että eurokorot (Saksassa) laskivat. Amerikassa 10-vuotisen lainan korko laski 2,86 %:iin ja Saksassa 10-vuotisen korko laski 0,3 prosentiin. Italiassa puolestaan korot jatkoivat nousuaan (3,17 %), kun maan poliittinen tilanne ja syksyllä julkistettava budjetti aiheuttaa päänvaivaa. 

Eiliset talousluvut Yhdysvalloista olivat odotetusti hyvät, mutta ne jäivät selkeästi ison kuvan varjoon ja vähälle huomiolle. Teollisuustuotanto kiihtyi 4,2 %:iin ja vähittäismyynnin kasvu oli 6,4 %. Luvut kertovat Yhdysvaltojen talouden kehityksen jatkaneen positiivista kehitystä. 

Turkki sai illalla Qatarilta merkittävää taloudellista apua, kun Qatar lupasi investoida maahan 15 miljardia dollaria. Lisäksi Turkissa viranomaiset asettivat uusia rajoituksia, joilla pyritään hillitsemään spekulointia liiralla ja liira vahvistuikin toista päivää perättäin. Hetkellisestä helpotuksesta huolimatta uskomme liiran volatiliteetin jatkuvan epävarmuuden vallitessa. 

Tämän aamun ykkösuutinen oli tiedote, jonka mukaan Kiina lähettää delegaation Yhdysvaltoihin elokuun loppupuolella. Kyseessä olisi ensimmäiset viralliset neuvottelut edellisten kariuduttua jälkeen aiemmin kesällä. Ensireaktiona uutisiin dollari heikentyi erityisesti juania ja muita kehittyviä valuuttoja vastaan ja osakeindeksit saivat uutisesta pientä nostetta. 
 

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Liiran vahvistuminen rauhoitti markkinaa
Seuraava
Toiveita sovusta Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä
Miikka Kuusi