23.03.2017

  • Jatkaako “Obamacare” vai pääseekö Trumpin versio jatkokierroksille?
  • Veroale fokuksessa
  • Markkinat odottavassa moodissa

Markkinoilla pääteemaksi on noussut (jälleen) skeptisyys Trumpin lupauksia ja suunnitelmia kohtaan.

Tapetilla ovat juuri nyt epäluulot Trumpin mahdollisuuksista saada maan terveydenhoidon sääntely uusiksi. Vuodesta 2010 voimassa ollut Patient Protection and Affordable Care Act, lempinimeltään Obamacare, on tänään liipasimella siirtyä kohti historiaa, kun kongressin edustajainhuone äänestää Trumpin lanseeraamasta versiosta, AHCA:sta. Jos edustajainhuone läpäistään, on seuraavaksi vuorossa senaatin äänestys.

Markkinoiden kannalta suurempi huoli on kuitenkin Trumpin mainostamat verouudistukset ja niistä tärkeimpänä yritysveron alentaminen. Mikäli terveydenhuoltouudistus ei onnistu, tulee se laskemaan republikaanien poliittista pääomaa ja luottamusta luvatun veroalen läpimenoa kohtaan.

Tapetilla ovat juuri nyt epäluulot Trumpin mahdollisuuksista saada maan terveydenhoidon sääntely uusiksi.

Toistaiseksi (uskottavan) lehdistön poliittisten toimittajien konsensus on ollut Trumpin lain läpimenon puolella, mutta tiukaksi menee.

Osakemarkkinat meinasivat saada eilen toisen perättäisen kunnon laskupäivän aikaiseksi, mutta tunnelmat kääntyivät session loppua kohti. Sanasepot ehtivät tällekin ”pörssiromahdukselle” keksiä uuden termin: ”Trump slump”. No, kyllä näitä muotitermejä maailmaan mahtuu, mikäs siinä.

Tuleeko muuten kukaan muu välillä ajatelleeksi, että asiat saattavat olla juuri sitä miltä ne näyttää? Ennen vaaleja ja myös niiden jälkeen Trumpia on pidetty ja pidetään Yhdysvaltojen ylivoimaisesti epäpätevimpänä presidenttinä. Entäpä jos havainto onkin oikea ja hän ei saakaan asioita hoidettua? Mitä jos markkina menettää luottamuksensa maailman suurimman talouden johtajaan täysin? Vaikea sanoa. Ehkä kurssit siitäkin nousevat, ja selitys on ”nyt voi ostaa kun päästiin siitäkin”.

Todennäköisesti kuitenkin ei. Mikäli Trumpin ja/tai verohelpotusten asema alkaa olla uhattuna uskomme osakemarkkinan liikkuvan ainakin hetkellisesti alas. Suunnitellun veroalen diskonttausta kursseihin on vaikea erottaa kokonaisuudesta, mutta kyllä sen osuus merkittävä on joka tapauksessa.

Huomenna aamulla viimeistään tiedetään jenkkien terveydenhuoltouudistuksen viimeisimmät käänteet. ”Trump slumpissa” ilmeisesti siihen asti mennään, mitä se sitten tarkoittaakin. Toivotaan että ”Le Pen panique” ei ole seuraava moodi.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Markkinat laskivat eilen, mutta miksi?
Seuraava
Trumpin suunnitelmat vastatuulessa