13.01.2017

  • Dollari jatkoi heikentymistään
  • Fiat-Chrysler seuraava päästöhuijari, Amazonilta iso rekrykampanja
  • Jenkkipankeilta tänään Q4-tuloksia

Eilinen toi lisää merkkejä siitä, että Trumpin vaalivoiton jälkeen vahvoina jyllänneet teemat olisivat hieman menettämässä parasta vetoaan. Dollari heikkeni lisää (etenkin kehittyvien markkinoiden valuuttoja vastaan), korkojen nousu ei meinaa enää jaksaa, syklisistä osakkeista on puhti pois, ja kultakin näyttää kääntyneen. Ehkä pettymys keskiviikon sekavaan lehdistötilaisuuteen hieman vähensi markkinoiden uskoa uuden hallinnon kykyyn implementoida luvattuja toimenpiteitä.

Fedin eilisestä puhujakaartista nostamme esiin Yellenin, joka jatkoi taloudesta puhumista positiiviseen sävyyn, mutta pidättäytyi indikaatioista rahapolitiikan jatkosta. Työmarkkina jatkaa vahvana ja etenkin palkkojen nousu on saamassa lisää tuulta purjeisiin. Regulaation purkamisesta keskuspankin kommentit jatkoivat odotetusti huomattavasti maltillisempina kuin mitä tuleva presidentti on väläytellyt.

EKP:lta ei ollut eilen puhujia äänessä, mutta keskuspankki julkaisi edellisen kokouksensa pöytäkirjat. Päätös osto-ohjelman asteittaisen alasajon tekniikasta oli kaikkea paisti yksimielinen.

Yritysuutisissa Fiat-Chrysler sai epäkiitollisen tehtävän olla ykkösotsikko, kun Yhdysvaltojen ympäristöviranomainen EPA syytti yhtiötä dieselmoottorien päästöhuijauksesta. Osake laski lopulta -9,3 %. Sakkojen määrästä on esitetty erilaisia arvioita, mutta miljardiluokassa mentäneen joka tapauksessa.

Amazon ilmoitti rekrytoivansa 100,000 uutta työntekijää seuraavan 18 kuukauden aikana. Merkittävä harppaus viimeisen viiden vuoden aikana noin 150,000 henkilöllä kasvaneen työntekijämäärän päälle. Ja oiva konkreettinen indikaatio vähittäiskaupan murroksesta.

Kotimaassa Outokumpu esitti samankaltaista kurssiliikettä, kun markkina pelästyi Indonesian ilmoitusta lieventää nikkelin vientikieltoa. Osake laski -6,9 % ja päivän sisäinen trading-range oli peräti 14,8 %. Yhtiön verrokit AK Steel ja US Steels laskivat myös reippaasti suosituslaskujen takia.

Aamulla ollaan jo saatu talouslukuja Kiinasta. Joulukuun vienti ja tuonti paikallisissa valuutoissa eivät muuttuneet juurikaan, mutta dollarimääräisesti vienti laski -6,1 % (odotus -4,0 %). Tuonti koheni odotuksien mukaisesti +3,1 %. Markkinareaktiot ovat lopulta jäämässä maltillisiksi.

Tänään fokuksessa myös Q4 tuloskausi ja etenkin muutamien isojen jenkkipankkien (JPMorgan, Wells Fargo, Bank of America Merrill Lynch) raportit iltapäivällä Suomen aikaa.

« Takaisin: Päivän polttavat

Edellinen
Trumpin tuleva politiikka tulee arveluttamaan vielä pitkään
Seuraava
Katseet kääntymässä takaisin Brexitiin